suzbijanje koronavirusa

Vinkovačke vlasti građane i poduzetnike oslobodile nekih obaveza

23.03.2020 u 14:44

Bionic
Reading

Vinkovačke vlasti u ponedjeljak su na po prvi puta održanoj online sjednici Gradskog vijeća, donijele niz mjera i preporuka vezanih za suzbijanje koronavirusa i života u tim okolnostima, koje su važne i za građane i za poduzetnike, a donijelo je i rebalans proračuna

Tim odlukama izlazi se u susret građanima i poduzetnicima pogođenim mjerama koje se moraju provoditi u borbi s koronavirusom, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

'Ovo je prvi set mjera koji donosimo i većinom se radi o odgodama plaćanja. Tako smo suspendirali sve prisilne naplate, oslobodili smo roditelje plaćanja vrtića kojima ćemo pomoći kroz naše naknade kako bi se očuvala zaposlenost', naveo je Bosančić.

Do daljnjega u Vinkovcima se neće naplaćivati niti zakupnine za gradske prostore i reklame.

Donesen je i rebalans gradskog proračuna, unutar kojega je oformljena stavka za mjere borbe s koronavirusom, na kojoj je za sada iznos od milijun kuna. U planu je i povećanje tih sredstava, rečeno je.

Kada se zbroje učinci svih mjera koje smo donijeli, riječ je o oko 2,5 milijuna kuna od kojih smo odustali u korist naših građana i poduzetnika, rekao je vinkovački gradonačelnik.

'Želja nam je da oslobodimo građane plaćanja nekih obveza, a i da pomognemo gospodarstvu koje je stup društva te moramo sačuvati zaposlenost koliko je god moguće', dodao je gradonačelnik Bosančić.

Procijenio je da će borba za očuvanje radnih mjesta sigurno biti zahtjeva i dugotrajna. Te su mjere donesene većinom glasova vijećnika Gradskog vijeća na online sjednici, rekao je.

Potvrdio je da su ranije najavljene točke dnevnog reda Gradskog vijeća, koje je trebalo raspravljati, uz ostalo, od izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Gradskog vijeća Mladenu Karliću (HDZ), skinute s dnevnog reda..

'Te točke nisu bile primarne i njih smo maknuli i posvetili se bitnijim stvarima i onome što smo morali donijeti do 31. ožujka', pojasnio je Bosančić.