rat u ukrajini

Vijeće UN-a za ljudska prava odobrilo istragu o kršenju prava od strane Rusije

04.03.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Vijeće UN-a za ljudska prava u petak je velikom većinom izglasalo rezoluciju kojom osuđuje rusko kršenje ljudskih prava za vrijeme invazije na Ukrajinu zbog čega se osniva istražna komisija koja treba istražiti te navode.

Trideset i dva člana Vijeća glasala su za rezoluciju donesenu zbog Ukrajine, Rusija i Eritreja glasale su protiv, a 13 je članova bilo suzdržano.

Vijeće sa sjedištem u Ženevi ne može donijeti pravno obvezujuće odluke, no njegove odluke šalju važne političke poruke i Vijeće može odobriti istrage poput one koju treba provesti tročlana komisija osnovana glasanjem u petak.

Ukrajinska veleposlanica pri Ujedinjenim narodima u Ženevi Jevgenija Filipenko rekla je Vijeću nekoliko minuta prije glasanja da postoje "nepobitni dokazi o velikom i sustavnom ruskom kršenju ljudskih prava kao i njihovih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti".

Naša je zajednička dužnost osigurati da se utvrdi odgovornost, istraže ruski zločini i identificiraju odgovorni, rekla je Filipenko.

Rusija, koja svoje akcije od 24. veljače naziva "specijalne operacije", zanijekala je ciljanje civila u Ukrajini.

Ruski izaslanik Jevgenij Ustinov rekao je Vijeću da će pobornici rezolucije "upotrijebiti bilo koja sredstva da okrive Rusiju za događaje u Ukrajini".

Zasad se ne zna kako će komisija, koja je uspostavljena na početno razdoblje od godinu dana, raditi zajedno s postojećim timom UN-a za ljudska prava u zemlji.

Tim Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu otputovao je u četvrtak u "ukrajinsku regiju" kako bi ispitao moguće ratne zločine svih strana u sukobu, rekao je njegov glavni tužitelj Reutersu.