GAŠENJE VELEPOSLANSTVA

Vijeće Europe: Rusko osoblje danas napušta Strasbourg

06.07.2022 u 21:01

Bionic
Reading

Osoblje ruskog predstavništva u Strasbourgu treba se u srijedu ukrcati na ruski let i napustiti francuski teritorij, tri mjeseca nakon isključenja Moskve iz Vijeća Europe, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Nakon isključenja Ruske Federacije iz Vijeća Europe u ožujku i posljedičnog zatvaranja njezina predstavništva u Strasbourgu, ovaj let koji je organizirala Rusija omogućio je osoblju i njihovim obiteljima da napokon napuste francuski teritorij i vrate se u domovinu", navodi Quai d'Orsay.

Ministarstvo na upit nije reklo ništa o broju članova osoblja, ni kada će i iz koje zračne luke poletjeti.

Izvori kojima se AFP obratio u Strasbourgu i u Parizu nisu komentirali ovu informaciju.

Oko 18.30 sati po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu prilazi ulici u kojoj je rusko veleposlanstvo u Strasbourgu, na istoku Francuske, gdje je smještena ta ustanova Europske unije, bili su zatvoreni policijskim vozilima, izvijestio je novinar AFP-a.

Specijalizirana mrežna stranica za praćenje letova FlightRadar24 objavila je da je "službeni ruski zrakoplov" kasno poslijepodne trebao sletjeti u međunarodnu zračnu luku Bazel-Mulhouse, oko 130 km od Strasbourga.

AFP je utvrdio da je ispred zgrade veleposlanstva bilo više autobusa i petnaestak policajaca na motorima.

Kako navodi FlightRadar24, zrakoplov je išao veoma dugom rutom iznad Turske i Sredozemlja, a zatim je ušao u francuski zračni prostor.

Ruski zrakoplovi više ne mogu letjeti iznad Europe zbog međunarodnih sankcija uvedenih Moskvi nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Rusija je 16. ožujka službeno isključena iz Vijeća Europe, kojega je bila članica od 1996., zbog vojne ofenzive na Ukrajinu.

Vijeće Europe, koje pazi na ljudska prava u Europi, osnovano je 1949. i članice su mu dosad bile gotovo sve zemlje kontinenta, njih 47, pa tako i Rusija i Ukrajina.