socijaldemokrati

Vidović: U četiri godine mandata povećao sam mirovine za 33 posto

06.04.2024 u 14:29

Bionic
Reading

Socijaldemokrati su u subotu u središtu Vukovaru predstavili listu za V. izbornu jedinicu, a biračima su poručili kako će ukoliko dođu na vlast, mirovine odmah povećati za 30 posto, te skratiti radno vrijeme

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović kazao je kako je svojedobno kao ministar mirovinskog sustava odmah po stupanju na dužnost povećao mirovine za 20, a u četiri godine mandata za 44 posto, realno za 33 posto.

"Jamčimo, budemo li u prilici da ćemo na prvom proračunu mirovine povećati za 30 posto, jer Hrvatska to može. To je pitanje političke volje. Ove priče tko će dati 700, a tko 750 eura su smiješne kada dolaze od onih koji su imali poluge vlasti da to već ostvare, a to nisu napravili", poručio je Vidović. Naglasio je da Socijaldemokrati nude ozbiljnost, dostojanstvo i odgovornost.

Biračima na skorašnjim parlamentarnim izborima Vidović je također poručio da ne povjeruju onima koji ih uvjeravaju kako postoji samo, "s jedne strane Alibaba i 30 smijenjenih ministara, a s druge strane 'neka rijeka' koja nosi generala Rojsa, Milanovića, Grbina, Bulja", već da postoji i jedna ozbiljna Hrvatska koja traži ljude koji imaju znanje, sposobnost, poštenje i čestitost.

Ilustrativna galerija/Socijaldemokrati i Nataša Novaković Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Socijaldemokrati

"Razlika između nas i svih drugih su ljudi koji stoje ovdje i koji nisu tu što sutra žele upravljati HEP-om ili Hrvatskim šumama, već sjediti u Saboru i utjecati na zakone kojima se definira razvoj i budućnost Hrvatske", naglasio je Davorko Vidović. Nositelj liste Socijaldemokrata u V. izbornoj jedinici, Vilim Ribić obećao je smanjenje radnog vremena u Hrvatskoj, rekavši kako se već sada hrvatskom radniku može skratiti radno vrijeme s 37 na 35 efektivnih radnih sati.

"Hrvatska do toga nije daleko i mi ćemo to učiniti", poručio je Ribić. Dodao je kako je namjera socijaldemokrata oporezovati sve imućne i bogate koji dohotke stvaraju ne samo iz rada već uglavnom temeljem privilegiranih pozicija na tržištu i veza s politikom.

"Njih ćemo oporezovati kroz ekstraprofite, porez na bankarske transakcije kao i one besramno visoke bonuse koje dobivaju u bankama, ne zbog svoga rada već pozicije koje im je osigurana politika. Zbog čega mi plaćamo naknade u internetskim transakcijama?", upitao je Ribić. Drugi na listi, Goran Bošnjak zauzeo se za zaustavljanje iseljavanja mladih iz Slavonije, rekavši kako ta regija ima sve preduvjete da Slavoncima pruži dobro plaćeno i sigurno radno mjesto. Da se to ostvari potrebno je promijeniti odnos države prema Slavoniji i sredstva u njezin razvoj ulagati u projekte i investicije u kojima će se stvoriti dodatnu vrijednost, kazao je.

"Ne želim reći da se u Slavoniju do sada nije ulagalo, ali mi koji ovdje živimo ne vidimo i ne osjetimo nikakve efekte tih ulaganja, koja su očito otišla u krivom smjeru i na krive račune", ustvrdio je Bošnjak rekavši kako je Slavonija zaslužila puno više od onoga što je dobila.