prozvala hdz-ovog bačića

[VIDEO] Vidović Krišto interpelacijom traži odgodu popisa stanovništva: Vlada ima sumnjive političke ciljeve

25.08.2021 u 13:34

Bionic
Reading

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto u saborsku je proceduru uputila zahtjev za interpelaciju o radu Vlade oko popisa stanovništva, koju je potpisalo 17 zastupnika, a njome traže da se popis odgodi za najmanje godinu dana zbog upitne vjerodostojnosti pripreme tog postupka

Iako državna tijela planiraju početak popisa stanovništva već od rujna, mi zahtijevamo odgodu za minimalno godinu dana, jer je priprema cijelog postupka prema mišljenju eminentnih demografskih stručnjaka upitne vjerodostojnosti, izjavila je Vidović Krišto u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

U zahtjevu smo naveli argumente koji ne mogu biti prešućeni jer dokazuju da Plenkovićeva vlada netransparentnim pristupom popisu ima sumnjive političke ciljeve te namjerava primijeniti neznanstvene metode, što je za Hrvatsku potpuno neprihvatljivo, ustvrdila je Vidović Krišto.

Vlada je pripremu popisa stanovništva provela protivno europskim pravilima i uopće nije koristila resurse koji su državi na raspolaganju, kao što su registri MUP-a i drugi državni registri, istaknula je.

"Milorad Pupovac 28. veljače 2020. godine iznosi nevjerojatni, protuustavni i protudemokratski zahtjev da popisivači srpske manjine budu isključivo Srbi. To ne samo da je uvreda državi i njenim tijelima, nego i pripadnicima te manjine – kao da oni nisu dostojni dati izjavu popisivaču koji je Mađar, Hrvat ili Nijemac", rekla je.

Bačić narušio kredibilitet Državnog zavoda za statistiku

Pritom je optužila šefa HDZ-ova Kluba zastupnika Branka Bačića da je narušio kredibilitet Državnog zavoda za statistiku (DZS) izjavljujući da će DZS udovoljiti Pupovčevu zahtjevu i u lokalnim sredinama gdje Srbi imaju većinu osigurati da popisivači budu pripadnici srpske manjine.

„Kako je moguće da saborski zastupnik određuje provedbeni akt koji treba donijeti DZS, koji pak može i smije slijediti isključivo zakonski propisane procedure i međunarodne standarde? Bačićeva izjava govori da će DZS provoditi dogovor Bačića, Plenkovića i Pupovca, što znači narušavanje vjerodostojnosti budućeg rezultata popisa“, smatra Vidović Krišto.

Potvrdu političkog utjecaja na DZS ona vidi i u tome što je u kriterije za popis stanovništva ugrađena mogućnost da se na temelju izjave treće osobe o namjeri stalnog življenja u nekoj sredini, osoba koja tu izjavu nije dala ubraja u stalno stanovništvo.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Uostalom, 2021. ne traže se informacije o internetu u kućanstvu ili dostupnosti ostalim modernim tehnologijama, ali se traži broj stoke, upozorila je.

„Ovakvi standardi ne postoje nigdje u Europi i u potpunosti kompromitiraju buduće rezultate popisa stanovništva. Vlada nema pravo zbog svojih uskih interesa kompromitirati tako važan proces jer će to značiti izravni udar na hrvatsko gospodarstvo i standard građana“, ustvrdila je Vidović Krišto.

Zahtjev za interpelaciju potpisali su zastupnici Mosta, Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, bivši čelnik DP-a Miroslav Škoro i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.