IMUĆNI KANDIDATI

Vidošević najbogatiji, Kajin najskromniji

Bionic
Reading

Od predsjedničkih kandidata o kojima su službeno poznati podaci o imovini najimućniji je, sudeći prema nekretninama, nezavisni kandidat Nadan Vidošević, a iza njega kandidat SDP-a Ivo Josipović. Doduše, objave li službeno svoj popis imovine vodeće bi mjesto mogao preuzeti Boris Mikšić

Nadan Vidošević je svoju imovinsku karticu objavio na svojoj internetskoj stranici. Vidošević u svojoj kartici ne navodi 'kvadraturu' svojih nekretnina. U Zagrebu, na elitnom Gornjem Prekrižju posjeduje obiteljsku kuću, a u Gorskom kotaru imanje sa šumom. U medulinskoj Pješčanoj uvali posjeduje zemljište, a u Pisarovini posjeduje šumsko i poljoprivredno zemljište. U Omišu je suvlasnik turističkog objekta s pratećim objektom.

Vidošević je svoje posjede proširio i izvan granica Hrvatske. Vlasnik je tako i zemljišta na Kupresu u BiH. Posjeduje i zbirku hrvatskog kiparstva i slikarstva. Ima i 14 tisuća dionica Kraša, a njih je dosad otplatio 40 posto. I Vidošević voli znati koliko je sati, a za tu spoznaju koristi satove Ulysse Nardin, IWC Schaffhausen i A. Lange&Sohne. Vozi 21 godinu star Puch G280, a njegova supruga devet godina star Citroen Xsaru Picasso. Ima i ušteđevinu od 30 tisuća eura. Izvori njegovih prihoda su plaća, udjeli u dobiti društva te nagrada za sudjelovanje u radu nadzornih odbora.

Kajin 'najsiromašniji'

Najskromniju imovinsku karticu ima kandidat IDS-a Damir Kajin. Njegove nekretnine svode se na stan od sto četvornih metara u Buzetu i obližnje poljoprivredno zemljište od 1.300 četvornih metara. Radi za plaću od 16 tisuća kuna, vozi šest godina staru Renault Lagunu, a ima pokretnine vrijedne 15 tisuća eura. Njegova supruga vozi Fiat Mareu staru 12 godina, vlasnica je tvrtki Creatrics i Forum dizajn, ali radi za plaću od tri tisuće kuna

Josipović živi od honorara

Ivo Josipović i njegova supruga suvlasnici su stana od 138 četvornih metara u Zagrebu. On je vlasnik i stana od 110 četvornih metara koji su mu darovali roditelji koji u stanu žive. Josipovićeve pokretnine vrijedne su, prema podacima iz njegove javno objavljene imovinske kartice, 160 tisuća eura. Josipovićeva plaća je 14 tisuća kuna. Poznati pravnik i skladatelj godišnje zarađuje 300 do 400 tisuća kuna na autorskim honorarima, ugovorima o djelu za što vodi poslovne knjige i obveznik je PDV-a.

Primici od imovine dosežu mu 70 tisuća godišnje, a prima i naknadu za rad na Sveučilištu od sedam tisuća kuna mjesečno. Njegova supruga je suvlasnica stana od 60 četvornih metara u Zagrebu. Suvlasnica je, i to u jednoj osmini, i stana od 209 četvornih metara, a u jednoj četvrtini i zemljišta od 84 četvornih hvati. I njena je plaća 14 tisuća kuna, a od samostalne djelatnosti zarađuje 200 do 300 tisuća kuna godišnje. Posjeduje pokretnine vrijedne 130 tisuća eura.

Kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić prima plaću od 20 tisuća mjesečno. Vlasnica je vikendice u Istri od 60 'kvadrata', a u Zagrebu posjeduje jednu četvrtinu kuće velike 200 četvornih metara. Vlasnica je i 22 dionice Ine. Njen suprug vlasnik je stana u Vilniusu od 66 'kvadrata' te kuće i gospodarske zgrade u Istri površine 150 'kvadrata'. Posjeduje automobil BMW X5 star šest godina i pokretnine vrijedne sto tisuća kuna. Vlasnik je tvrtke Ascendant i 14-postotni vlasnik tvrtke Mobitel. Plaća mu je osam tisuća kuna.

Solidnom imovinom raspolaže i kandidat HDZ-a Andrija Hebrang koji mjesečno od plaće zarađuje 15 tisuća kuna. Suvlasnik je, zajedno sa suprugom, stana od 120 četvornih metara i pripadajuće garaže od 13 četvornih metara. Hebrang je i vlasnik stana od 50 četvornih metara, također u Zagrebu, a posjeduje i montažnu vikendicu u Pisarovini od 65 kvadrata. Hebrang vozi Ford Mondeo star dvije godine i posjeduje pokretnine vrijedne 50 tisuća eura. Njegova supruga ima plaću od devet tisuća kuna.

Vikendice i kuće...

Ni Vesna Škare-Ožbolt ne može se požaliti na svoju materijalnu situaciju, posebno kad je riječ o nekretninama. Suvlasnica je, zajedno sa suprugom, stana u Zagrebu od 120 'kvadrata' i vikendice u Prižbi na Korčuli od 60 'kvadrata'. Vlasnica je zemljišta u Samoboru od 1.073 'kvadrata' na kojem se nalazila ruševna kuća. U Velikoj Gorici je vlasnica zemljišta s kućom od 700 četvornih metara, a ima i pokretnine vrijedne 20 tisuća eura. Suprug je vlasnik zemljišta od 430 rali u Zagrebu, Mercedesa E 280 i čamca Elan. Ima pokretnine također u vrijednosti 20 tisuća eura, mjesečna mu je plaća 11 tisuća kuna, a vlasnik je tvrtke Goldprojekt.