IZVANREDNE VJEŽBE

[VIDEO] Zbog uplovljavanja američkog nosača u Perzijski zaljev, Iranci na noge podigli Revolucionarnu gardu

24.12.2018 u 16:24

Bionic
Reading

Iranska Revolucionarna garda u nedjelju je započela opsežne vojne vježbe u Perzijskom zaljevu nakon što je u njega dan ranije, uslijed sve većih tenzija između Teherana i Washingtona zbog ponovnog uvođenja sankcija Iranu uplovio američki nosač aviona USS John C. Stennis

Vježbe Revolucionarne garde prikazani su na državnoj televiziji, a gledatelji su mogli vidjeti snimke desantnih postrojbi kako se iskrcavaju na iranski otok Kešm u Hormuškom tjesnacu. U vježbi, pored desantnih postrojbi, sudjeluju vojni brodovi, helikopteri, dronovi, raketne postrojbe te specijalci.

'Nadamo se da će s ovim vježbama naši neprijatelji shvatiti kako bi razoran bio naš odgovor na bilo kakav njihov potez', izjavio je nakon početka vježbi zapovjednik Revolucionarne garde general Mohamad Ali Džafari.

Iranska revolucionarna garda, često skraćeno nazivana Sepah ili Pasdaran, elitna je vojna postrojba oružanih snaga Islamske republike Iran.

Garda je odvojena i paralelna iranskoj regularnoj vojsci, slično kao i francuska Legija stranaca. Garda ima vlastito ratno zrakoplovstvo, mornaricu i kopnene snage, a kontrolira i iranske raketne postrojbe.

Ove elitne postrojbe osnovane su 1979. godine kao snage lojalne ajatolahu Homeiniju, a tijekom iransko-iračkog rata postaje punopravnom vojnom silom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: PRESSTV

Bivši iranski predsjednik Mahmut Ahmadinedžad bio je pripadnik garde tijekom iransko-iračkog rata te je služio kao obavještajni časnik.

Postrojbe garde broje ukupno 125.000 pripadnika, a upravo njezina ratna mornarica u potpunosti je nadležna za kontrolu iranskog dijela Perzijskog zaljeva. Pod kontrolom garde je i paramilicija Basidž koja broji 90.000 aktivnih pripadnika, a zanimljivo je kako garda ima i vlastitu televiziju koja se zove Sepah News.