UNATOČ BROJNIM KONTROVERZAMA

[VIDEO] U Njemačkoj podignut spomenik komunističkom revolucionaru i tvorcu SSSR-a

22.06.2020 u 22:47

Bionic
Reading

U njemačkom gradu Gelsenkirchenu u subotu je otkriven spomenik sovjetskom komunističkom revolucionaru Vladimiru Iljiču Lenjinu na kojem se okupilo više od 800 ljudi

Unatoč prvobitnoj kontroverzi zbog spomenika komunističkom revolucionaru, sud je lokalnoj markističko-lenjinističkoj stranci dao dozvolu za postavljanje dvometarskog spomenika ispred zgrade u Gelsenkirchenu gdje je smješetno sjedište stranke.

Gradske vlasti Gelsenkirchena prvobitno su se protivile spomeniku tvrdeći da on ometa pogled iz obližnje zgrade dok je okružni sud donio odluku prema kojoj je podizanje spomenika neprikladno ocijenivši Lenjinovo djelovanje kao 'predstavnika nasilja, potiskivanja, terora i ljudske patnje'.

Podizanje Lenjinovog spomenika podiglo je tenzije među Nijemcima, osobito na društvenim mrežama. Dio Nijemaca slave otkrivanje spomenika, dok su se drugi pobunilo portiv toga ističući da nije prikladno podizati spoemnik osobi koja se može usporediti s nekadašnjim nacističkim vođom Adlfom Hitlerom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RT en Español

Vladimir Iljič Lenjin je bio sovjetski revolucionar, državnih, pravnik, filozof i publicist te predvodnik Oktobarske revolucije u Rusiji 1917. godine. Lenjin je osnivač prve Komunstičke partije i Kominterne te utemeljitelj Ruske Sovjetska Federativne Socijalističke Republike.

Pod njegovim vodstvom boljševici su pobijedili u građanskom ratu i uspostavili jednostranački sustav, ali je njegov pokušaj ekonomske revolucije završio neuspjehom pa je uveo novu ekonomksu politiku kojom su bili dopušteni elementi tržišnog gospodarstva. Na njegov prijedlog 1922. stvoren je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR).