povodom dana žena

[VIDEO] Selak Raspudić traži bolji položaj žena na tržištu rada i prevenciju nasilja

08.03.2022 u 11:37

Bionic
Reading

U povodu Dana žena, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić najavila je u utorak prijedlog zakonskih izmjena za bolji položaj žena na tržištu rada, a zauzima se i za prevenciju rasta obiteljskog nasilja od strane nasilne devijantne manjine, koja čini 0,3 posto građana.

Treba raditi na jednakosti u državnim i javnim institucijama te provesti reviziju sustava i klasifikaciju radnih mjesta u državnom i javnom sektoru, odnosno u sustavu platnih razreda, rekla je Selak Raspudić na konferenciji za novinare te dodala kako nakon toga mogu uslijediti i upute te plan za realni sektor.

Upozorila je da su žene poduzetnice na tržištu rada u težoj poziciji od muškaraca, pogotovo kad se radi o usklađivanju privatnog i poslovnog života, a statistike pokazuju i da su značajno manje zastupljene od muškaraca.

Štetnima za poduzetnike, posebno žene poduzetnice, ocijenila je najavljene izmjene Zakona o doprinosima, jer propisuju da direktor tvrtke mora biti zaposlen na puno radno vrijeme, pa je stoga predložila da se doprinosi utvrđuju s visinom prihoda njihovih poduzeća.

Selak Raspudić, zastupnica iz Kluba Mosta, najavila je i da će za žene predložiti fleksibilnije uvjeta rada zbog pružanja roditeljske skrbi, što ne bi smjelo dovesti do otkaza ugovora o radu, a predložit će i pravo na diskonekciju, odnosno da nakon proteka zakonski propisanog radnog vremena radnik više ne podliježe obvezama iz radnog odnosa.

To bi, rekla je, trebalo omogućiti ženama da ne budu non-stop dostupne poslodavcima, ali i pozitivno utjecati na sve ostale zaposlenike, a predložit će i načelo jednake plaće za rad od kuće, odnosno izvan sjedišta poslodavca ili mjesta rada.

Nastavljen rast obiteljskog nasilja, u doba pandemije za 40 posto

Osvrnula se i na privremenu statistiku MUP-a vezanu uz nasilje nad ženama, po kojoj je porast broja ubojstava žena od strane bliskih osoba, sa šest u 2020., lani porastao na osam, rastu i pokušaji ubojstava sa 18 u 2020. na 25 u 2021,, nanošenje ozljeda sa 1055 u 2020. na 1142 lani, kao i nanošenja teških ozljeda te nasilje u obitelji.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Nije zaustavljen negativan trend rasta kaznenih djela među bliskim osobama u Hrvatskoj nego je uz porastu, a u doba pandemije zabilježen je porast od čak 40 posto", upozorila je Selak Raspudić. 

Naglasila je potrebu prevencije obiteljskog nasilja te istaknula kako se ljudi u Hrvatskoj dijele na nasilnu devijantnu manjinu koja čini oko 0,3 posto stanovništva i nenasilnu većinu, a tek onda na muškarce i žene. Naglasila je da će se boriti za zaštitu svih žrtava nasilja, ustvrdivši da borba za ravnopravnost spolova nije rat spolova, nego borba protiv nasilja svih anomalija koje priječe ostvarenje pravednijeg društva u cjelini.