borba za sud u trogiru

[VIDEO] Pola dana za jedan papir: 'Nekome iz Zagreba to izgleda kao par centimetara, ali...'

07.06.2018 u 12:20

Bionic
Reading

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić slikovito je dokazao što bi za taj grad i okolicu predstavljalo ukidanje stalne sudske službe Općinskog suda u Splitu, predviđeno izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova koje se u ovom trenutku nalaze u saborskoj proceduri. Bilić je kamerom zabilježio avanturu odlaska u splitski Dračevac po najobičniju potvrdu o nekažnjavanju te izmjerio da mu je za to bilo potrebno točno pet sati i 40 minuta

Uoči drugog saborskog čitanja ovog zakona gradska i općinska vijeća Trogira, Okruga, Segeta i Marine službeno su od Ministarstva pravosuđa zatražila zadržavanje trogirskog suda, no ni nakon dva mjeseca nisu dočekala nikakav odgovor. 'Ministar je posjetio Makarsku i Imotski, a naš grad uporno izbjegava', žali se za tportal gradonačelnik Bilić.

Novom organizacijom sudačke mreže predviđeno je osnivanje sudova Split 1 i Split 2; prvi bi pokrivao sam grad Split i otoke, a drugi veći dio obalnog i zaobalnog dijela županije. Oba bi barem zasad i dalje bila smještena u prostoru bivše vojarne Dračevac, koja je prometno iznimno loše povezana i sa Splitom i s okolicom.

Bilić je u svoju avanturu krenuo u 6.40 redovnom autobusnom linijom broj 37, iskrcao se u Solinu, u kojem je za dvadesetak minuta trebao naići autobus 5a za Dračevac, no čekanje se produljilo na puna dva sata. Posao na sudu obavio je za točno dvadeset minuta, a potom je uslijedio dugotrajni povratak u Trogir. U tih gotovo šest sati prešao je 48,4 kilometra, potrošio 45 kuna i napravio još 4440 koraka.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Da bi se izvadilo najobičniji dokument, kao što je potvrda o nekažnjavanju, trebalo mi je više od pola radnog dana. Ne možemo očekivati da sve generacije znaju i mogu koristiti sustav e-građanin, niti se preko njega može napraviti sve zbog čega idemo na sud. Samo od Trogira do Dračevca i natrag išao sam točno pet sati i 40 minuta. Našim starijim sugrađanima vjerojatno treba i više, a stanovnici Drvenika samo na trajektu moraju provesti dva sata. Susjedima iz Okruga, Segeta i Marine treba još dodatnih pola sata, a ako je u tijeku sezona, tko zna koliko još vremena. Pa tko danas ima taj luksuz?!', pita se Bilić.

'Moguće je da nekome iz Zagreba udaljenost od Trogira do Dračevca na karti izgleda samo nekoliko centimetara, međutim u stvarnom životu to iznosi gotovo pola dana. Eto, sad ne možete reći da niste znali!', zaključuje trogirski gradonačelnik.

Ukidanju suda u ovom gradu nedavno se javno usprotivio i ugledni povjesničar umjetnosti i nekadašnji rektor splitskog Sveučilišta, prof. dr. Ivo Babić, koji je poslao otvoreno pismo na adresu predsjednika Sabora. Babić je upozorio na to da sudska palača u Trogiru - jednako kao i školska zgrada u srcu gradske jezgre - predstavlja reprezentativno djelo poznatog arhitekta i konzervatora Ćirila M. Ivekovića te da bi prestanak rada suda bio kulturocid i urbicid.

Trogir, upozorava Babić, ima najdužu neprekinutu urbanu tradiciju u Hrvatskoj i neprekinutu sudsku vlast još od srednjeg vijeka.

  • +22
Reportaža s Čiovskog mosta Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX