SVE SE DIMI

[VIDEO] Pogledajte kako kalifornijski Srbi slave Božić iz 'svih raspoloživih sredstava'

08.01.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Stanovnici gradića Jacksona proteklog vikenda svjedočili su za američke prilike neobičnoj proslavi Božića po julijanskom kalendaru, u kojoj su sudjelovali stanovnici tog kalifornijskog gradića srpskog porijekla, a koji ne može proći bez tradicionalne pucnjave iz 'svih raspoloživih sredstava'

Kako javlja B92, tradicionalna proslava pravoslavnog Božića u središtu je pažnje američkih medija već godinama, ponajviše zbog načina na koji se obilježava taj blagdan. Prema tradiciji, naime, odrasli muški vjernici odjeveni u svečana odijela pucaju iz lovačkih pušaka u zrak.

Iz 'svih raspoloživih sredstava' pucalo se i ovaj pravoslavni Božić, a za razliku od proteklih godina, ove se nedjelje u zrak organizirano pucalo na dvije lokacije – u samom središtu Jacksona te na parkiralištu obližnjeg restorana. 

Na obje lokacije mogli su se vidjeti terenci okićeni američkim i srpskim zastavama te građani srpskog porijekla koji se grle i čestitaju jedni drugima, ali i velik broj sačmarica, pištolja i drugog vatrenog oružja čiji su pucnji odzvanjali središtem grada.

Kako se navodi na internetskim turističkim stranicama Jacksona, oružje je u pravilu napunjeno 'ćorcima', a sama tradicija postoji više od stotinu godina, dok proslava uključuje paradu kroz središnju gradsku ulicu, uz obaveznu policijsku pratnju.

  • +16
Održano pravoslavno večernje bogoslužje s posvećenjem Badnjaka Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Inače, Jackson su nastanili srpski doseljenici prije 120 godina, a zbog velikog broja ljudi koji poštuju srpsku tradiciju u Jacksonu se božićna dekoracija u prodavaonicama ne skida dok ne prođe 'srpski Božić', dok lokalno stanovništvo, bez obzira na porijeklo, zna da se radi o 'jugoslavenskom načinu proslave'.