BURNO U SABORU

[VIDEO] Oporba: Plenković poluinformacijama o eksplozivu uzbunjuje javnost, u drugi plan gura poskupljenja i istrage ministara

23.03.2022 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon što je Nova TV objavila neslužbenu informaciju da na dronu koji je pao na Zagreb nije bilo tragova eksploziva, oporba je u srijedu optužila premijera Andreja Plenkovića za neodgovorno komuniciranje poluinformacijama kako bi prikrio afere u Vladi

SDP-ov Peđa Grbin rekao je kako iz onoga što su vidjeli na sastanku kod premijera postoje određene indicije da na dronu bilo eksplozivne naprave, ali to treba ispitati Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

U javnost izlaziti isključivo s provjerenim informacijama iza kojih stoji struka

„Tražio sam da se u javnost izlazi isključivo s provjerenim i točnim informacijama iza kojih stoji struka. Plenkoviću je u interesu da se govori o neprovjerenim informacijama i špekulacijama kako bi se u drugi plan gurnuli podaci o, primjerice, poskupljenjima struje četiri puta, što će potaknuti val daljnjih poskupljenja”, ustvrdio je.

O dronu treba objaviti točne i provjerene informacije, da se o tome govori tek kada vještaci kažu je li ili nije bilo eksploziva, poručio je Grbin dodavši da "lupetanje političara samo uzbunjuje javnost".

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Franko Vidović iz Socijaldemokrata ističe da je kao predsjednik Odbora za obranu jutros reagirao na medijske špekulacije i poslao zahtjev Centru za forenzička ispitivanja da vidi taj nalaz. Forenzika se radi na više lokacija pa ćemo vidjeti što će ostali nalazi pokazati, dodao je.

Zabrinjavajuće je da navodni nalaz bitno odudara od onoga što je u petak prezentirano na Odboru, upozorio je dodavši da će premijer morati objasniti o čemu je riječ ako se te špekulacije pokažu istinitim.

„I dalje mi je bitno pitanje kako se dron zadržao na nebu više od 50 minuta i pao na glavni grad jedne od država članica NATO-a, to je sukus priče”, kaže Vidović.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka uputila je vladajućima apel da ne izlaze u javnost s nikakvim poluinformacijama dok ne završi istraga jer je ovo preozbiljna stvar i pitanje nacionalne sigurnosti.

"Apeliram na premijera, ministra obrane i sve uključene u lancu da ne izlaze van s poluinformacijama jer to zbunjuje i alarmira javnost, svi smo u kontinuirano stresu već dvije godine, a dodatni stres je rat u Ukrajini”, istaknula je.

Plenkoviću odgovaraju tenzije koje guraju Vladine afere u drugi plan

Pozornost usmjerena na rat u Ukrajini i dron sigurno odgovara Plenkoviću jer u drugi plan gura "propalu Vladu i ministre pod istragama" koji kolektivno trebaju dati ostavke da idemo na nove izbore, kaže Benčić.

  • +36
Izvučen dio drona koji je pao u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

I Mostov Nikola Grmoja smatra da premijeru odgovara "dizati nepotrebno tenzije i uznemiravati javnost uz dozu dramaturgije".

Nakon pandemijske psihoze imamo ratnu psihozu, sve kako se ne bi govorilo da su tri vladina dužnosnika pod teretom istraga DORH-a i Uskoka, da cijene nekontrolirano rastu i da je situacija u društvu loša, rekao je Grmoja.

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista ocijenio je uznemiravajućim oprečne informacije o dronu i tome je li nosio bombu, zbog čega se što prije treba očitovati Centar "Ivan Vučetić".

„Ako su našli eksploziv trebaju demantirati medije koji šire neprovjerene vijesti, a ako nisu našli Vlada mora dati ostavku ili tražiti odgovornost ljudi koji su nas svjesno lagali”, poručio je Sačić.