buknuo u vrpolju

[FOTO/VIDEO] Požar kod Šibenika pod nadzorom: Nema otvorene vatre koja je izvan kontrole, na požarištu tri Air Tractora

16.08.2022 u 16:22

Bionic
Reading

Požar na području Vrpolja je pod nadzorom, opožareno je oko 100 hektara guste borove šume, no kuće su obranjene i nema otvorene vatre ni širenja, izjavio je u utorak navečer vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

"Cesta Vrpolje-Danilo je zatvorena i isključena je struja na tom području", kazali su iz Županijskog centra 112.

"Imali smo požar na otoku Kaknju otkuda je air traktor preusmjeren na požar kod Vrpolja. Kasnije smo podignuli četiri kanadera i požar je pod nadzorom te nemamo više otvorene vatre koja je van kontrole. Na terenu je i dalje 50 vatrogasaca, jedan kanader i dva fire bossa", kaže vatrogasni zapovjednik šibensko-kninske županije Darko Dukić za RTL.

Kako kanaderi ne mogu letjeti po noći, MORH je izvijestio kako su na požarište poslana tri Air Tractora.

"Dat ćemo sve od sebe da do noći se dio opaše s cijevnim prugama da se napravi sanacija. S ovim snagama koje sad imamo ćemo raditi sanaciju", dodao je.

Vatrogasci će ostati cijelu noć na terenu i zbog izdimljavanja i moraju biti oprezni.

Veliki šumski požar u Vrpolju gase 4 kanadera. Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije je izvijestila da su zaprimili dojavu o požaru u 15.17 sati.

  • +6
Požar kod Vrpolja Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev

'Situacija nije dobra, ali vatru među kućama smo sanirali i spasili objekte. Požar je u gustoj borovoj šumi i uz ovaj vjetar situacija je neizvjesna', rekao je ranije za N1 zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević.

'HAC je dobio obavijest da upozore vozače na dim na autocesti', dodao je.

Napominje da je požar izbio u samom mjestu: 'Dok smo došli, zatekli smo vatru oko kuća, neki su se samostalno evakuirali, neki su počeli gasiti. Sad je sanirano, a ima li štete, vidjet ćemo naknadno. U šumskom dijelu postoje četiri kontejnera od kojih su dva stambena. Dva su zahvaćena vatrom, a dva sačuvana. Pokušavamo sačuvati neke maslinike.'

"Na intervenciju su izašli šibenske Javna vatrogasna postrojba i Državna interventna postrojba, vatrogasci Županijske vatrogasne zajednice te iz DVD-a Šibenik, Zablaće, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Perković, Skradin i Bilice", kazali su.

Volimir Milošević, zapovjednik Javne postrojbe Šibenik, za Radio Šibenik kazao je da požar kod Vrpolja još nije pod kontrolom.

'Još uvijek gase četiri kanadera u gustoj borovoj šumi. Situacija je još uvijek neizvjesna, ali najvažnijeje da požar više ne ugrožava objekte. Uglavnom radimo na čuvanju objetaka te pokušavamo zaustaviti vatru', rekao je, prenosi Jutarnji list, Milošević.