UTVRĐENA KOMPOZICIJA

[VIDEO] Oklopni vlak kojim putuje Kim Jong un otporan je na metke, granate i nuklearni napad, a krije i druge tajne

26.04.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un doputovao je u srijedu u Vladivostok privatnim vlakom kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Riječ je o oklopljenom vlaku koji sjevernokorejskom lideru osigurava preživljavanje u slučaju nuklearnog, kemijskog ili bakteriološkog napada, a krije još mnoge tajne skrivene od javnosti

Kao i njegovi prethodnici, djed Kim Il-sung i otac Kim Jong-il, Kim Jong-un za putovanja koristi flotu od šest vlakova kojima putuje po zemlji, ili rjeđe izvan nje, zbog straha od letenja. Vlak kojim je stigao u Vladivostok Kim je naslijedio od djeda i oca koji su njime putovali u Kinu, Vijetnam, tadašnji Sovjetski Savez, Istočnu Njemačku, Čehoslovačku i Jugoslaviju, potom Poljsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Prvi vlak za sjevernokorejske predsjednike stigao je u Pjongjang kao poklon sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina, a tijekom godina taj je vlak moderniziran te je poslužio kao ogledni primjer za buduće vlakove koji su izrađeni u sjevernokorejskim tvornicama.

Prema dostupnim podacima, Kim Jong-unu je na raspolaganju čak 90 posebno opremljenih i oklopljenih vagona u koje je ugrađena moderna telekomunikacijska oprema sa satelitskim telefonima. Nakon eksplozije jednog od Kimovih vlakova 2004. godine u blizini granice s Kinom, vlakovi prometuju maksimalnom brzinom od samo 60 kilometara na sat, a kreću se u skupini od tri kompozicije od kojih svaka ima posebnu funkciju. Prva kompozicija služi kao sigurnosna provjera, u drugoj je smješten Kim, dok se u trećoj nalazi komunikacijska oprema i osiguranje. Trasa kojom se kreću Kimovi vlakovi mora biti slobodna 24 sata prije nego što se potvrdi putovanje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC News

Iako vlakovi izvana izgledaju skromno, unutrašnjost podsjeća na najluksuznije vlakove s restoranima, radnim sobama i prostorijama za sastanke. U jednom od tih vlakova, potvrdila je i sjevernokorejska državna televizija, tijekom službenog puta u prosincu 2011. preminuo je Kim Jong-il.

  • +2
Predsjednički vlak Kim Jong una Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Svaki od vagona je neprobojan za streljivo i granate raznih kalibara, a zbog korištenja posebnih materijala prilikom izrade vagona zvučno, radarsko i termoprisluškivanje je onemogućeno. U ovom stealth vlaku kodirani su i svi kanali za komunikaciju čime je onemogućeno presretanje informacija.

Vlak, također, posjeduje sustav za potpunu hermetizaciju i prinudnu ventilaciju prostora što Kimu osigurava preživljavanje u slučaju nuklearnog, kemijskog ili bakteriološkog napada.