SIKORSKY HH-60W

[VIDEO] Kreće proizvodnja najnovije inačice legendarnog helikoptera Black Hawk za američku vojsku

30.09.2019 u 19:26

Bionic
Reading

Nakon što su četiri letjelice obavile više od 150 sati testnih letova američko ratno zrakoplovstvo dalo je prošli tjedan zeleno svjetlo za početak proizvodnje novog borbeno-spasilačkog helikoptera Sikorsky HH-60W

'Upravo smo dobili odobrenje za pokretanje proizvodnje helikoptera koji će spasiti živote naših vojnika i saveznika širom svijeta. Ovom odlukom započinje prijelaz na sposobniji i pouzdaniji helikopter koji ima osnovnu misiju našeg ratnog zrakoplovstva - tu da nikoga ne ostavljamo iza sebe', izjavio je pukovnik Dale White, izvršni časnik ratnog zrakoplovstva za obavještajne, nadzorne, izviđačke i specijalne operacije.

Riječ je o helikopteru za borbeno traganje i spašavanje koji pokreću dva turboosovinska motora i projektiran je na temelju helikoptera UH-60 Black Hawk te drugih helikoptera iz obitelji Sikorsky S-70.

Najnovija verzija Black Hawka 'W' (Whiskey) ima bolji obrambeni sustav od prethodnika oznake HH-60G Pave Hawk, a koji se trenutno koristi za borbene spasilačke misije. Whiskey također uključuje novi sustav ubrizgivanja goriva s udvostručenim kapacitetom unutarnjeg spremnika, kao i poboljšane performanse lebdenja, bolju avioniku te veću mogućnost opremanja oružanim sustavima.

Američko ratno zrakoplovstvo namjerava kupiti 113 primjeraka helikoptera HH-60W, a prvih pet naručenih primjeraka proizvedeno je u Sikorskyjevim postrojenjima u Stratfordu u američkoj saveznoj državi Connecticutu.

Prvi testni letovi obavljeni su u svibnju u krugu tvornice, dok je prezentacija svih mogućnosti novog helikoptera održana pred komisijom američkog ratnog zrakoplovstva na poligonu u West Palm Beachu na Floridi.

Sikorsky HH-60W Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Military Armed Forces

Sjedinjene Države trebale bi do 2022. godine donirati našem ratnom zrakoplovstvu dva helikoptera Sikorsky UH-60M Black Hawk. Riječ je o prva dva primjerka od ukupno 12 helikoptera ovog tipa koji bi do 2025. godine trebali zamijeniti ruske Mil Mi-8, kojima istječu operativni resursi, dok će se nešto moderniji Mi-171Sh još neko vrijeme zadržati u sastavu našeg ratnog zrakoplovstva.

Ovi helikopteri namijenjeni su specijalnim postrojbama Hrvatske vojske, a donacija vrijedna 50 milijuna dolara uključuje isporuku zemaljske opreme, rezervnih dijelova te obuku letačkog i tehničkog osoblja. Ovaj višenamjenski helikopter potpuno je interoperabilan s lovcima F-16 koji su ponuđeni u ponovljenom natječaju za budući lovac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i s helikopterima OH-D Kiowa Warrior koji se već nalaze u sastavu naše vojske, kao i s ostalim borbenim sustavima Hrvatske vojske.