RHEINMETALLOV SSW40

[VIDEO/FOTO] Predstavljen prvi ručni automatski bacač granata koji funkcionira poput jurišne puške, a poželio bi ga i Rambo, pogledajte detalje

21.06.2022 u 06:39

Bionic
Reading

Točno četiri godine nakon što je američka tvrtka Ardes predstavila RAMBO (Rapid Additively Manufactured Ballistics Ordnance) - prvi bacač granata otisnut na 3D pisaču, njemački obrambeni gigant Rheinmetall predstavio je proteklog vikenda na pariškoj izložbi Eurosatory 2022. prvi ručni automatski bacač granata na svijetu. Riječ je o bacaču kalibra 40 milimetara SSW40 (Squad Support Weapon 40), namijenjenom bilo kojoj vrsti sukoba, uključujući onaj asimetrični, pa nema sumnje da bi ga za potrebe holivudskog filmskog hita poželio i John Rambo

Međunarodni sajam industrije oružja Eurosatory, koji se održava svake dvije godine u Parizu, jedan je od najpoznatijih takve vrste u svijetu, stoga ne čudi to da obrambene tvrtke upravo za njega pripremaju najočekivanije premijere. Ovogodišnji Eurosatory odvijao se za vrijeme ofenzive ruske vojske diljem Ukrajine, no ne i u sjeni tog sukoba koji je poprimio globalne razmjere jer je predstavljeno oružje kao stvoreno za vrstu i intenzitet rata kakav upravo gledamo u toj državi.

Među njima je svakako Rheinmetallov SSW40, prvi ručni automatski bacač granata u svijetu čije granate kalibra 40 milimetara nude vrhunsku moć na bilo kojem terenu, čak i protiv oklopnih vozila srednje težine. Težina, dimenzije i rukovanje SSW40 slični su onima suvremene jurišne puške, a zahvaljujući sustavu trzanja, koji smanjuje i samoregulira trzaj, može ispaliti sve dostupne granate u kalibru 40 milimetara niske brzine (LV), kao i novu Rheinmetallovu granatu srednje brzine (MV).

SSW40 Izvor: Rheinmetall / Autor: N. N.

Potonja granata razvijena je za potrebe Rheinmetallovog i KMW-ovog borbenog vozila pješaštva tipa Puma, trenutno još u fazi razvoja, a koje bi trebalo zamijeniti zastarjele njemačke Mardere jer više ne mogu konkurirati u borbi s novijim borbenim vozilima pješaštva. Prema navodima proizvođača, granata srednje brzine namijenjena za izbacivanje iz stroja postrojba koje se nalaze u čvrstom zaklonu, a koju bi iz Pume trebala ispaljivati daljinski upravljana oružna stanica što omogućuje gađanje ciljeva u neposrednoj blizini.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Update defense

Uvođenje na tržište obitelji granata 40 milimetara srednje brzine bilo je odlučujuće za SSW40, čiji će razvoj biti dovršen iduće godine, jer su srednje brze granate tog kalibra izrađene na temelju dugogodišnjeg Rheinmetallovog iskustva u projektiranju projektila niske i velike brzine. Njemački proizvođač ističe da se automatski bacač granata može koristiti u bilo kojem simetričnom i asimetričnom sukobu u kojem se koriste i oklopna vozila srednje težine.

Stručnjaci ukazuju na to da je Rheinmetallov bacač pogodan za mobilno bojište budućnosti jer pruža vatrenu podršku na licu mjesta, posebno u urbanim borbenim okruženjima i scenarijima kakve posljednjih četiri mjeseca gledamo u Ukrajini. No najveća prednost SSW40 njegov su izgled i rukovanje, poput jurišne puške, što ga čini idealnim prijenosnim rješenjem na razini pješaštva. Dizajn i funkcija lansera su, naime, vrlo nalik onima na puški jer koriste njezinu provjerenu konfiguraciju s kundakom za ramena, sklopom cijevi i integriranom pištoljskom ručkom, odnosno okidačkom jedinicom. Valja naglasiti da ciljnički uređaji SSW40 omogućuju popriličnu točnost jer bacač može doseći ciljeve udaljene čak 900 metara.

Tu su i moderno sučelje, koje omogućuje uključivanje laserskih svjetlosnih modula, ciljnik za kontrolu vatre, kao i IR programator za eksplozivno streljivo. Inače, SSW40 može ispaljivati visokoeksplozivne fragmentacijske granate tipa HEFRAG16, protutenkovske HEDP16, HEBE14 za probijanje vrata, protupješačke HEAB te one za obučne i potrebe osvjetljenja.