EKOLOŠKA AKCIJA

[VIDEO/FOTO] Aktivisti iz potoka Črnomerec u Zagrebu izvadili 80 vreća smeća: Desetljećima ga se sustavno zanemaruje

03.07.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Više od 80 vreća smeća prikupili su aktivisti Greenpeacea u čišćenju zagrebačkog potoka Črnomerec i šetnice uz njega, u čemu su im se, u sklopu kampanje #ZazeleniGrad, pridružile i inicijative Čisteći medvjedići i Spasimo potok Črnomerec.

Iz Greenpeacea kažu da su zajedno očistili devet kilometara potoka Črnomerec i u tom zagrebačkom potoku pronašli veliku količinu plastike, baš na današnji Međunarodni dan bez plastičnih vrećica.

"Zagreb ima tridesetak potoka koji su tijekom više desetljeća zanemarivani, a predstavljaju kulturnu i prirodnu vrijednost, stanište su zaštićenih vrsta i oaza bioraznolikosti unutar urbanih područja. Potoci trebaju otvaranje, ne dodatno zatvaranje i betonizaciju koji bi ih izbrisali. Idealni su za plavo -zelene koridore za pješake i bicikliste", izjavio je voditelj Greenpeacove kampanje #ZazeleniGrad Ivan Gregov.

Tako bi, dodao je, potok Črnomerec, dug 11 kilometara, bio sjajan koridor koji spaja Medvednicu i Savu. Gregov očekuje da će nova vlast u Zagrebu imati kvalitetnu viziju održavanja i gospodarenja potocima i tako iskoristiti njihov puni potencijal.

  • +9
Ekološka akcija čišćenja potoka Črnomerec Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Mirela Ježina iz građanske inicijative Spasimo potok Črnomerec, koja želi sačuvati otvoreni tok potoka Črnomerca i stvaranje javne šetnice uz njega, rekla je da od nove Gradske uprave očekuju da se potok primjereno tretira i kroz novi GUP i u cijelosti zaštiti kao otvoreni plavi i zeleni koridor.

Ivana Leskur iz građanske ekološke inicijative Čisteći medvjedići rekla je da su u 15 mjeseci postojanja u nekoliko navrata čistili potoke - u četiri akcije na potoku Vukov dol kod Kašine sakupili su više od 300 vreća smeća, a kao najproblematičnijeg zagađivača istaknuli su upravo plastiku.

“Plastika je naš najveći neprijatelj, kako ovdje na potocima, tako i u šumama, plažama, moru, nasipima. Nerijetko se susrećemo s plastikom koja datira još iz bivše države, dakle sigurno je već desetljećima u prirodi", upozorila je Leskur i dodala kako se nada da će ubuduće imati manje posla, a i da će ljudi više cijeniti prirodne blagodati i potoke koji nipošto ne smiju biti odlagališta smeća.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović / PIXSELL

Čišćenje je podržao i National Geographic Hrvatska.

“Naš moto je 'Nadahnjujemo ljude da se skrbe o svom planetu', a krvotok planeta su potoci, rječice i rijeke. Oni su temelj održive čistoće voda i skrb o njima je briga za planet. Zato nam je naročito nadahnuće na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica biti medijski pokrovitelj ove sjajne akcije čišćenja potoka Črnomerca”, izjavio je glavni urednik National Geographic Hrvatska Hrvoje Prćić.