BLAŽ PETROVIĆ

Veterinar koji je bankarima uzeo 25 mil. eura

24.04.2009 u 09:29

Bionic
Reading

'Već desetak godina bavim se isključivo otkupom spornih potraživanja od manjih poduzeća i pravnih osoba. Pokazalo se da za to imam smisla. Znam da to neki nazivaju 'utjerivanjem dugova' i zelenašenjem, ali ja držim da je to posao kao i svaki drugi i da ima jednu humanu crtu', priznao je Globusu u prosincu 2004. Blaž Petrović, zanimljiv lik s gospodarstveno-kriminalne scene koji je, prema neimenovanom izvoru, pobjegao iz Hrvatske potaknut policijskom akcijom protiv gospodarskog kriminala

Taj trenutak prije pet godina ostat će upamćen kao crni za najveću hrvatsku banku, ZABA-u, jer je u sporu s tvrtkom Retag d.d. iz Karlovca izgubila 168 milijuna kuna. Nešto manje od polovice tog iznosa, oko 10 milijuna eura, pripalo je tada 42-godišnjem Blažu Petroviću, diplomiranom veterinaru iz Klobuka kod Ljubuškog, piše Jutarnji list.

Ostatak su, ističe dalje Jutarnji, podijelili njegovi partneri, Zoran Pripuz i Nikica Jelavić, s kojima je, nakon spora sa Zagrebačkom bankom, otvorio i zajedničku Consulting tvrtku koja se bavila i kupovinom i prodajom nekretnina, sa sjedištem u renoviranoj četverokatnici u Staroj Vlaškoj br. 10 koja je također plod jednog od dobivenih sporova.

Godinu dana ranije, Petroviću je zajedno s Pripuzom, Jelavićem, poduzetnikom Ivom Malenicom i Hrvojem Petračem, pošlo za rukom da se u ime trgovačkog poduzeća AGM iz Zagreba nagodi u sudskom sporu s Privrednom bankom, na iznos koji je premašivao 15 milijuna eura.

Prethodno su nepoznati počinitelji pretukli Božu Prku, direktora PBZ-a, inače bivšeg Petrovićevog cimera iz studentskih dana, a propucana su i dva njegova pravna savjetnika. Sam je preživio nekoliko fizičkih napada.

'Jelavića sam upoznao 1981. godine kad je sa mnom studirao veterinu u Zagrebu. Nismo se intenzivno družili. On je bio boksač, juniorski prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji, i vrtio je svoj sportski film. Bolje smo se upoznali devedesetih', ispričao je Petrović svojevremeno Globusu.

Na medijsku pozornicu, poglavito onu kojom se bavi crna kronika, Blažo Petrović zakoračio je potkraj 90-ih, točnije, potkraj 1999. godine. Nakon što su projektili iz ručnog bacača, namijenjeni Vjeki Slišku, usmrtili nevinog građanina Zorana Dominija, i Petrović je postao dio tzv. zločinačke organizacije.

Radovan Ortynski, tadašnji istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda koji je u tom spisu vodio istragu, Petrovića je s još nekim okrivljenicima smjestio u ono što su mediji kolokvijalno zvali 'mala zločinačka'. Taj dio optužnice bavio se ucjenama, prijetnjama, iznudama i prijevarama.

Petrović se u svom prepoznatljivom bahatom stilu javnosti obraćao pismima – iz inozemstva, u kojima je napadao hrvatski pravni sustav, suca Ortynskog, tvrdeći onda, kao i danas, da nije kriminalac, već uspješan poslovni čovjek. Kad mu je skrivanje po vrletima BiH dojadilo, sam se došetao do zagrebačkog zatvora u Remetincu i predao se, izvijestio je Večernji list.

Na koncu je od svih pustih priča koje su se plele oko njega u tom procesu optužen samo za prijetnju i milijunsku iznudu nad poduzetnikom Ivanom Majherom. Poslije godinu dana suđenja iz Remetinca se išetao kao slobodan čovjek jer ga je sud u siječnju 2002. oslobodio optužaba, što je Vrhovni sud kasnije potvrdio.

Blaž Petrović danas uživa legalan poduzetnički status i djeluje preko nekoliko tvrtki u kojima je direktor ili vlasnik njegova supruga Mirjana Petrović. Riječ je o poduzećima Cuba-Cuba d.o.o., Cubano d.o.o., Trgovina Dolomiti i Gambino d.o.o. iz Zagreba.

Sumnjičilo ga se zbog navodno nezakonite kupoprodaje 20 tisuća četvornih metara priobalnog zemljišta u Makarskoj.

Nije bio aktivan u politici, ali je bio član HDZ-a, u koji je pozvan u siječnju 2006, šest godina nakon optužbi za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji.