POGREB MARGARET THATCHER

Vesna Pusić oduševljena susretom s Kissingerom

17.04.2013 u 11:34

Bionic
Reading

Prva potporedsjednica Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavlja Hrvatsku na pogrebu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u Londonu. Tom prilikom Pusić se fotografirala s Henryjem Kissingerom, kontroverznim američkim političarem i diplomatom

Sudeći prema fotografiji, Vesna Pusić oduševljena je susretom sa Kissingerom, vjerojatno najosporavanijim dobitnikom Nobelove nagrade za mir u povijesti.

Nagradu je dobio za svoju ulogu u okončavanju Vijetnamskog rata, dok je bio na dužnosti državnog tajnika u administraciji američkog predsjednika Richarda Nixona.

Aktivisti za ljudska prava optužuju Kissingera za sudjelovanje u krvavim represijama u velikom broju zemalja svijeta, osobito u Latinskoj Americi, gdje su uz potporu američkih obavještajnih snaga došle na vlast vojne hunte. U Čileu, Argentini, Urugvaju, Brazilu, Paragvaju i Boliviji 1970-ih i 80-ih vlasti su otimale, mučile i ubijale političke protivnike.

Nije Vesna Pusić jedina koja se rado druži s Kissingerom. U lipnju prošle godine, predsjednik Josipović popričao je s tim ozloglašenim Amerikancem na predsjedničkoj konferenciji u Izraelu, te ga potom nazvao 'ikonom svjetske politike'.

Više o liku i djelu Henryja Kissingera možete pročitati ovdje