ZA GLAVNU TAJNICU

Vesna Pusić danas predstavlja kandidaturu u UN-u

13.04.2016 u 09:58

Bionic
Reading

Potpredsjednica Sabora Vesna Pusić, hrvatska kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, predstavit će svoju kandidaturu pred Općom skupštinom UN-a. Pusić u srijedu poslijepodne obaviti neformalan intervju s članicama UN-a i Vijeća sigurnosti koje bi Općoj skupštini trebalo predložiti jednog kandidata. U srijedu se predstavlja i slovenski kandidat, bivši predsjednik Danilo Tuerk

Podsjetimo, kandidaturu Vesne Pusić prate kontroverze jer nije dobila podršku nove Vlade kao ni predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pusić je postala službena kandidatkinja 15. siječnja odlukom vlade Zorana Milanovića koja je tada bila na izlaznim vratima iz Banskih dvora. Prvi potpredsjednik Vlade je u srijedu na pitanje podržava li Vlada kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, rekao je da o tome nova Vlada nije razgovarala niti im se Pusić obraćala po tom pitanju. 'Mi Pusić nismo izabrali, ona je izbor bivše vlade. O tome uopće nismo razgovarali, niti nam se ona obraćala', kazao je Karamarko.

Međutim, Pusić se ne zamara već u New Yorku aktivno vodi kampanju gdje lobira za svoju kandidaturu. U utorak je izjavila da će pred svjetskom organizacijom 'braniti boje Hrvatske', unatoč 'kontroverzama i dilemama' oko njezine kandidature u domaćoj politici. U razgovorima za televizije RTL i Novu TV iz New Yorka, Pusić je istaknula da je njezina kandidatura uredna i da nova vlada 'nije intervenirala da to ospori'.

Iako je rekla da dobro surađuje s hrvatskom misijom pri UN-u, aktualna potpredsjednica Hrvatskog sabora troškove boravka u sjedištu UN-a plaća sama. 'Kontroverze i dileme koje su se razvile kod kuće ćemo jednog dana rješavati. Rado ću braniti hrvatske boje i nadati se uspjehu', rekla je Pusić.

Dodala je da će u svim prezentacijama ustrajati na tome da se Hrvatska kao zemlja prikaže u najboljem svijetlu. 'I za zemlju i za naše dostojanstvo najpriličnije je da se to ne razvlači i preuzela sam sve na sebe što se troškova tiče', istaknula je Pusić. Po nepisanom pravilu rotacije, koje nije nužno poštovati, kandidat iz Istočne Europe na redu je za preuzimanje položaja glavnog tajnika.

'Kandidat iz istočne Europe i žena imaju prednost. Postoji velika podrška da se poštuje pravilo rotacije. Ako se stalne članice VS-a oko toga ne dogovore, bit će netko iz drugog dijela svijeta', istaknula je Pusić.
Osam kandidata u utrci je za Banova nasljednika. Uz Pusić, to su bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark, Bugarka Irina Bokova, trenutno na čelu UNESCO-a i Natalia Gherman, bivša šefica diplomacije Moldove, bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk i drugi.