MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

'Venezuela radi na obnovi diplomatskih odnosa sa SAD'

20.05.2013 u 10:39

Bionic
Reading

Činjenica da je Venezuela nedavno imenovala voditelja svoje diplomatske misije u SAD pokazuje želju te države da obnovi pune diplomatske odnose s Washingtonom, rekao je u razgovoru za nacionalnu televiziju ministar vanjskih poslova Venezuele Elias Jaua

Zbog brojnih sukoba Caracasa i Washingtona tijekom 14 godina vladavine pokojnog socijalističkog venezuelskog predsjednika Huga Chaveza dvije zemlje nisu međusobno imale veleposlanike, a Jaua je u interviewu dao do znanja da bi imenovanje vladi bliskog političara Calixta Ortege za otpravnika poslova u Washingtonu mogao biti uvod u obnovu odnosa na razini veleposlanika.

'Ovo je poruka američkim političarima kako bi shvatili da Venezuela želi normalizirati odnose... imenovanjem najviših diplomatskih predstavnika', rekao je.

'Zašto? Zato što su nam SAD i dalje najvažniji trgovinski partner', dodao je.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro posljednjih je mjeseci nekoliko puta rekao kako želi poboljšati odnose s Washingtonom, pod uvjetom da ti odnosi odražavaju uzajamno poštovanje. No istodobno je optuživao SAD za pokušaje destabilizacije Venezuele.