tenzije se nastavljaju

Venezuela odbacila ultimatum Europljana o raspisivanju izbora

26.01.2019 u 19:46

Bionic
Reading

Venezuela je u subotu u sjedištu Ujedinjenih naroda kategorički odbacila ultimatum europskih zemalja koje su joj dale osmodnevni rok za raspisivanje izbora pod prijetnjom da će u protivnom priznati vladu oporbenog čelnika Juana Guaida.

"Nitko nam neće određivati rokove, niti nam govoriti moramo li raspisati izbore ili ne", rekao je venezuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza u sjedištu UN-a.

"Tko ste vi da postavljate ultimatum jednoj suverenoj vladi? To je uplitanje", zapitao je Arreaza na sjednici Vijeća sigurnosti.

Njemačka, Francuska i Španjolska pozvale su u subotu predsjednika Nicolasa Madura da u roku osam dana raspiše izbore, inače će oporbenog vođu Juana Guaida priznati za privremenog šefa države.

Maduro se ne želi povući se s vlasti nakon spornih izbora prošle godine, unatoč jačanju pritiska venezuelske oporbe i međunarodne zajednice. Dužnosnici Europske unije nisu otvoreno priznali Guaida, nego su također pozvali da se održe demokratski izbori, slobodni, transparentni i vjerodostojni izbore kako bi narod izabrao vladu koja će doista predstavljati volju građana.

"Ako se idućih dana ne najavi organizacija novih izbora s potrebnim jamstvima, EU će poduzeti daljnje korake, uključujući u vezi pitanja priznanja vodstva zemlje u skladu s člankom 233 venezuelskog ustava", navela je u priopćenju Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Stanje u Venezueli bilo je tema sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj su Sjedinjene Države pozvale sve članice UN-a da "stanu uz slobodarske snage Juana Guaida" u Venezueli, ohrabrene sve snažnijom potporom Europe i činjenicom da je Rusija koja podupire Madura, u manjini.

Potporu Maduru izrazili su osim Rusije još i drugi njegovi saveznici Iran, Turska, Kuba, Bolivija i Nikaragva.

Rusija je pokušala spriječiti današnju sjednicu Vijeća sigurnosti i rekla da se radi o "golemoj zloporabi ovlasti" vijeća, no protiv njezina prijedloga bilo je devet od petnaest članica.

  • +11
Prosvjeda protiv Madura u Venezueli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ipak, Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Ekvatorijalna Gvineja blokirale su prije sjednice prijedlog SAD-a da Vijeće sigurnosti donese izjavu u kojoj izrašava punu potporu venezuelskoj Narodnoj skupštini kao "jedinoj demokratski izabranoj instituciji".

Obraćajući se skupu, američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je vrijeme da se "odmah podrži venezuelski narod".

"Nema više odgađanja, nema više igara. Ili ste uz snage slobode ili ste u savezu s Madurom i njegovim kaosom", rekao je.

No ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilij Nebenzia, optužio je Washington da kuje državni udar protiv Madura.

Pompea je upitao je li SAD spreman upotrijebiti silu u Venezueli. "Ne želim nagađati i hipotetizirati o tome što će SAD iduće učiniti", odgovorio mu je Pompeo.

Moskva je optužila Washington da Vijeće sigurnosti koristi kao dio "neetičnog trika" kako bi izazvao promjenu režima u Venezueli.

Nebenzia je podsjetio na ranije američke intervencije u Latinskoj Americi, poput one u Nikaragvi, i rekao da SAD taj dio svijeta još uvijek smatra svojim "dvorištem".

SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike te Albanija već su dali potporu venezuelskoj oporbi.

U međuvremenu, Guaido je najavio da ima plan u "tri točke" za okončanje Madurova režima. 

"Kraj uzurpatorske vlade, uspostava prijelazne vlade i sazivanje novih izbora", rekao je 35-godišnji Guaido, dosadašnji predsjednik parlamenta, u razgovoru za La Stampu od subote.

Guaido je pozvao vojsku da promijeni stranu i okrene leđa Maduru, dodajući da će vojni časnici koji su sudjelovali u represiji dobiti amnestiju.