prekipjelo im je

Veliki zaokret: SAD naredio Ukrajincima da prekinu s napadima na ruske rafinerije

22.03.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke države pozvale su Ukrajinu da obustavi napade na energetsku infrastrukturu Rusije, posebno na rafinerije nafte, upozoravajući da napadi dronovima mogu povećati cijene nafte na globalnoj razini i izazvati odmazdu Rusa

Ponovljena upozorenja iz Washingtona dostavljena su visokim dužnosnicima ukrajinske državne sigurnosne službe, SBU-a, i njenom direktoratu za vojnu obavještajnu službu, poznatom kao GUR, rekla su tri izvora za Financial Times.

Obje ukrajinske obavještajno-sigurnosne službe stalno proširuju svoj arsenal dronova kako bi mogle napadati ruske ciljeve na kopnu i moru od početka ruske invazije u veljači 2022. godine.

U tim napadima pogođen je i naftovod CPC, kojim nafta iz Kazahstana preko Rusije ide na zapadna tržišta i čiji su korisnici i američki naftni divovi poput ExxonMobila i Chevrona.

'Ne potičemo ni omogućavamo napade unutar Rusije', rekao je za Financial Times glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost. U Kijevu je glasnogovornik službe SBU odbio komentirati američke zahtjeve. Dužnosnici vojne obavještajne službe GUR i ured predsjednika Volodimira Zelenskog nisu ni odgovorili na pitanja londonskog lista.

Ukrajina je pojačala zračne napade u posljednjih nekoliko tjedana i nastavlja jačati flotu dronova dok se na terenu rat okreće na stranu Moskve. U Kijevu vlada veliko nezadovoljstvo zbog američke nevoljkosti za ograničavanje ruskih prihoda od prodaje nafte i plina.

Operateri dronova Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Od 2022. Ukrajinci su izveli 12 velikih napada na ruske rafinerije, pri čemu se devet napada dogodilo ove godine. Napadaju se i naftni terminali i skladišta sirove nafte.

Helima Croft, bivša analitičarka CIA-e, nedavno je primijetila da je Ukrajina pokazala da može napasti većinu infrastrukture za izvoz nafte u zapadnoj Rusiji, stavljajući oko 60 posto izvoza zemlje pod veliki rizik.

Daljnji rast cijena goriva u Sjedinjenim Državama oslabio bi i rejting predsjednika Joea Bidena te potkopao njegove izglede za ponovni izbor.