LOKALIZIRAN

Veliki požar u osječkoj Šećerani

12.12.2013 u 09:23

Bionic
Reading

Rano jutros stavljen je pod nadzor požar u osječkoj Šećerani, koji je buknuo sinoć oko 18,30 izbio u skladištu s briketima i šećerom

U požaru nije nitko ozlijeđen. Iako je požar lokaliziran još postoji opasnost te je najvažnije osigurati da vatra koja je pod nadzor, ne bukne u dijelu s briketima stočne hrane, rekao je Hini zapovjednik osječke Javne vatrogasne profesionalne postrojbe Boris Banjan.

Riječ je o iznimno opasnom požaru zbog veličine hale u kojoj je izbio, te ogromne količine paletiranih briketa stočne hrane i šećera koji je pakiran u najlonske vreće, zbog čega je nastao gusti dim, dodao je. Skladište osječke Šećerane, u kojem je izbio požar, dugačko je 100 metara, a široko 30 metara. U cijelom skladištu koje je drvenom pregradom podijeljeno na dva dijela, nalazilo se 3,5 tisuća tona briketa stočne hrane i dvije tisuće tona šećera.

Požar je izbio u stropu gdje se nalazi gumena transportna traka, najvjerojatnije zbog trenja, ali je problem bio u početnom gašenju jer se ispod trake nalazi metalna zaštita, rekao je Hini vatrogasni zapovjednik Banjan. U gašenju je požara sudjelovalo 40 profesionalnih vatrogasaca i pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava "Donji grad" i "Gornji grad", sedam vatrogasnih vozila i oko 50 radnika Šećerane te njihova mehanizacija.

Radnici tvrtke su s viljuškarima iznosili izgoreni šećer, kazao je.Sada je najvažnije osigurati da požar koji je stavljen pod nadzor, ne bukne u dijelu s briketima stočne hrane gdje je prvo izbio ali na površinskom dijelu. Riječ je o ogromnoj količini briketa poslaganih u dužini od 50 metara, visine deset metara a širine 30 metara, naglasio je Banjan.

Radnici tvrtke sa strojevima iznose brikete, a vatrogasci dežuraju zbog opasnosti da se na nekom dijelu ta masa ne zapali. Materijalna šteta je ogromna, ali na svu sreću ozlijeđenih nije bilo, rekao je vatrogasni zapovjednik Banjan.