POLICIJA ISTRAŽUJE

Veliki požar kod Crikvenice je podmetnut?!

25.07.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon što su jučer ujutro 345 vatrogasaca i oko stotinu pripadnika HV-a, kojima su se pridružili mještani i turisti, ugasili veliki požar na crikveničkom području, policijski službenici Odjela za očevide i kriminalističku tehniku Policijske uprave primorsko-goranske započeli su s provođenjem očevida. Tehnički faktor kao uzrok požara isključen je

Očevidu su jučer nazočili i kriminalistički službenici Sektora kriminalističke policije, Policijske postaje Crikvenica i službenici Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić', a budući da je tehnički

faktor kao uzrok požara isključen, policija u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom nastavlja s kriminalističkim istraživanjem kako bi se utvrdilo činjenično stanje i sve okolnosti pod kojima je požar buknuo.

Opožarena površina je od oko 600 hektara listopadne i crnogorične šume, a oštećenja su nastala na vratima kapelice sv. Barbara u Bribiru, jednom skladišnom prostoru te krovištu stana u Selcu. Liječničku pomoć zbog udisaja dima zatražilo je šest turista, a teže ozlijeđenih i smrtno stradalih, srećom, nije bilo. Visina materijalne štete zasad nije poznata.

Veliki požar koji je, podsjetimo, izbio 23. srpnja u jutarnjim satima na području Bribira, gasili su vatrogasci Javnih vatrogasnih postrojbi Crikvenica, Rijeka, Delnice i Krk, te DVD-a Novi Vinodolski, Bribir, Crikvenica, Ravna Gora, Stari Laz, Fužine, Skrad, Mrkopalj, Škrljevo, Klana, Lič, Sušak, Kostrena, Lokve, Čavle, Halubjan, Hreljin, Gerovo, Sunger, Blaževski Plemenitaš, Lukovdol, Drenova, Dobrinj, Čabar, Prezid. Angažirani su još i JVP Senj i DIP Zadar, a stigle su i dodatne vatrogasne snage iz Karlovačke, Zadarske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Ličko-senjske županije i Grada Zagreba. Angažirana je i Gardijska motorizirana brigada Oružanih snaga Hrvatske vojske, kao i četiri kanadera koja su požar konačno uspjela staviti pod kontrolu. Na požarištu još dežura stotinjak vatrogasaca.

Uz njihov veliki angažman, tijekom požara bilo je angažirano više od stotinu policijskih službenika PU primorsko-goranske, i to od samog trenutka saznanja o požaru, kroz regulaciju prometa i evakuaciju kampova u Selcu, zaštiti i osiguranju imovine, uspostavi komunikacijskih kanala za interventna vozila, informiranju građana na terenu do trenutka normalizacije prometa državnom cestom D8. Valja napomenuti i da, unatoč velikim gužvama nastalim u prometu nakon zatvaranja dijela Jadranske magistrale, nisu zabilježene prometne nesreće.