STRUKOVNE ŠKOLE

Velik interes za državnu maturu

18.01.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Po podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa gotovo polovica srednjih strukovnih škola počela je s dodatnim pripremama svojih učenika za državnu maturu za koju je interes učenika trećih razreda strukovnih i umjetničkih četverogodišnjih škola, po anketama, golem i iznosi čak 92 posto

Pripreme za maturu još u prvome polugodištu počelo je čak 70 strukovnih škola, od njih ukupno 200-tinjak. Ostale strukovne škole započet će pripreme početkom drugoga polugodišta.

Dodatne pripreme organiziraju škole u kojima je program iz obveznih predmeta manjkav u odnosu na standard znanja koji će se tražiti na državnoj maturi, a koju će kao prva generacija polagati sadašnji trećaši. Državna matura bit će standardizirana i jednaka za sve, a bez nje neće biti moguć upis ni na jednu visokoškolsku ustanovu.

Stoga će im se u travnju i svibnju ove godine pružiti mogućnost za polaganje probne mature na isti način kako će se iduće godine polagati državna matura.

Uz ispite iz obveznih predmeta - hrvatskog jezika, stranog jezika i matematike testirat će se i znanje iz izbornog predmeta koji učenik odabere ovisno o tome koji fakultet želi upisati.

Za troškove probne mature i priprema u Ministarstvu su ove godine spremni izdvojiti dodatnih 15 milijuna kuna, rekla je ravnateljica Uprave za srednje obrazovanje Vesne Hrvoj Šic.

I dok su u Ministarstvu zadovoljni tako velikim interesom učenika za maturu, u samim strukovnim školama smatraju da ankete nisu odraz pravog stanja.

Učenici se načelno izjašnjavaju za polaganje mature, ali kad se organizira dodatna nastava od šest sati tjedno, to im postaje preveliko opterećenje. Tako je u zagrebačkoj Prvoj tehničkoj školi "Tesla", u kojoj se od ovoga polugodišta organizira dodatna nastava subotom, u odnosu na anketno izjašnjavanje interes učenika smanjen gotovo za pola, izjavio je ravnatelj Zoran Krivačić, koji očekuje i daljnje smanjivanje interesa učenika.

Razlog je i to što od iduće školske godine učenici strukovnih škola više neće morati polagati maturu da bi stekli zvanje s kojim se mogu zaposliti.

Dodatne pripreme učenika strukovnih škola povjerene su na dobrovoljnoj osnovi nastavnicima, a plaćat će im se kao prekovremeni honorarni sati ako im budu prelazili propisanu satnicu.

Krivačić je rekao kako dodatna nastava u njegovoj školi za izborne predmete još nije organizirana, jer se čeka brošura s popisom izbornih predmeta koje za upis traže pojedine visokoškolske ustanove, a koja bi trebala biti objavljena u veljači.

U Ministarstvu kažu da su učenici do sada najveći interes iskazali za biologiju, fiziku i informatiku.

Državnoj maturi koju će po prvi put iduće godine polagati sadašnji učenici trećih razreda, osim gimnazijalaca, moći će pristupiti i učenici četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola koji žele nastaviti školovanje, a provodit će ju Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.