OTVORENA AMBASADA MAROKA

Veleposlanik: Ovo je početak prekrasne avanture

04.04.2013 u 14:35

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Kraljevine Maroko djeluje u Hrvatskoj od rujna 2012, a u četvrtak je u rezidenciji u Zagrebu održano i službeno predstavljanje. Veleposlanik Kraljevine Maroko u Hrvatskoj, Moulay Abbes El Kadiri, tom je prilikom najavio Dane kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko, manifestaciju koja će se održati u Zagrebu od 9. do 14. travnja

Moulay Abbes El Kadiri prvi je veleposlanik-rezident Kraljevine Maroko u Hrvatskoj, a Dani kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko prvi je događaj koji to veleposlanstvo organizira u Hrvatskoj te ujedno prilika za prvi susret marokanske kulture i hrvatskog naroda.

'Mnogo je sličnosti između Hrvatske i Maroka. Obje su mediteranske zemlje, obje zemlje su prošle kroz demokratsku tranziciju. Hrvatska se nalazi na sjevernom dijelu Mediterana, Maroko na južnom, ali smo na neki način blizu jedni drugima. Imali smo odnose i u prošlosti, a sada je nova, moderna Hrvatska naš budući partner kroz trgovačku i kulturnu razmjenu', kazao je El Kadiri.

'Kako nemate dovoljno diplomatskih predstavništva u Africi, Maroko bi mogao imati ključnu ulogu za vas u zapadnoj Africi', dodao je El Kadiri i najavio manifestaciju Dani kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko.

'Bit će to službena inauguracija otvaranja veleposlanstva. Istovremeno, to je mogućnost upoznavanja hrvatskog naroda s Marokom. Ovo je najbolji način za upoznavanje i razbijanje svih klišeja i stereotipa. Ratovi i rasizam proizlaze iz nepoznavanja i straha od drugih. Naša mediteranska kultura nas približava i najbolji je način da surađujemo. Vjerujem da će ova suradnja biti fantastična. Ovo je početak jedne prekrasne avanture', kazao je El Kadiri i dodao da se ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na jesen sprema u službeni posjet Maroku.

Ova manifestacija prvo je predstavljanje Kraljevine Maroko u Hrvatskoj i dio je truda koji ona ulaže u proces povezivanja civilizacija i zbližavanja naroda. Ujedno je to prilika za bolje upoznavanje kulturološke raznolikosti i bogatstva te zemlje putem izložbi, obrtničkih radionica, kulinarskih prezentacija, gastronomskih degustacija te predstavljanja njihove mode i dizajnera.

Tijekom Dana kulture održat će se revije poznatih svjetskih dizajnera poput Meriem Belkhayat, jedne od najpoznatijih i čuvenih marokanskih dizajnerica kaftana, tradicionalne marokanske odjeće koja ženama predstavlja naslijeđe i kulturu, a nosi se u svim prigodama. Rađena prema svjetskim, dizajnerskim trendovima s dodirom tradicije, posebno će se predstaviti hrvatskim modnim znalcima. Modna legenda Yves St. Laurent učinio je kaftan odjećom za elite, počevši ih dizajnirati za klijente s Manhattana. Uz Meriem, hrvatskim ljubiteljima mode predstavit će se još jedan poznati marokanski dizajner, Albert Oiknine, koji je najfinije materijale i tkanine optočio kristalima Swarovski i učinio kaftan poželjnim odjevnim predmetom.

U tjednu Marokanske kulture hrvatski građani imat će priliku vidjeti i posebne obrtničke radionice koje će se održati u razdoblju od 9. do 14. travnja na Sajmu obrtništva na Zagrebačkom velesajmu, od 9. do 13. travnja u atraktivnom šatoru na Oleander terasi hotela Esplanade te na Trgu bana Jelačića 13. i 14. travnja. Hrvatska javnost imat će priliku otkriti posebnost marokanske umjetnosti u sljedećim granama obrtništva: koža, keramika, galanterija, srebro, nakit i pokućstvo. Bit će to prigoda da se divi i samim obrtnicima koji će prikazivati svoje vještine veza, obrade terakota pločica, bakroreza, tetoviranja kanom i slično.

U sklopu tjedne manifestacije Zagreb će ugostiti i svjetski priznatu pijanisticu iz Maroka, Ritu Saher. Poznata pijanistica i dobitnica brojnih nagrada klavir je počela svirati sa sedam godina, a u Zagrebu će pridonijeti predstavljanju bogatstva te susretu klasične glazbe i tradicionalne marokanske umjetnosti. Hrvatski građani imat će jedinstvenu priliku i kušati tradicionalna marokanska jela i upoznati njihovu gastronomiju.

Kako je rečeno u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, marokanski ministar vanjskih poslova Saad Dine El Otmani boravit će u posjetu Hrvatskoj 12. travnja te će nazočiti svečanom otvaranju veleposlanstva zajedno s ministricom Vesnom Pusić.

Inače, Moulay Abbes El Kadiri bio je veleposlanik Kraljevine Maroko u Budimpešti, a istodobno je pokrivao područje Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Nakon višegodišnjih priprema i njegovih osobnih zalaganja otvoreno je veleposlanstvo u Hrvatskoj.