stigla iz lavova

Veleposlanica Djamić opet u Kijevu: Srce mi je puno jer sam se vratila na svoje radno mjesto

08.05.2022 u 19:31

Bionic
Reading

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić se, nakon što je neko vrijeme naše veleposlanstvo bilo preseljeno u Lavov, vratila u Kijev. Za središnji Dnevnik HTV-a kazala je da je ukrajinska strana još jednom zatražila pomoć Hrvatske za pristupanje euroatlantskim integracijama, kao i savjete o razminiravanju i fazi poraća

Hrvatska veleposlanica Anica Djamić javljajući se u središnji Dnevnik HTV-a rekla je kako je posjet premijera Andreja Plenkovića pokazao da Hrvatska i dalje stoji uz Ukrajinu. Dodala je kako je ukrajinska strana ponovila da očekuje pomoć od Hrvatske 'što se tiče pristupanja Ukrajine europskim integracijama'.

'Dobili su savjete, dobili su čvrsto obećanje da će Hrvatska tu potporu u europskim krugovima i dalje davati', kazala je Djamić te dodala kako se zna da Hrvatska, zato što je i sama preživjela rat, može biti izvor saznanja za Ukrajinu što se tiče razminiravanja i drugih aspekata koje Ukrajinu čekaju.

'Radi se o poraću, vremenu nakon što rat završi, a nadamo se da će to biti što prije. Tada kreće nova faza za Ukrajinu. I u tome oni očekuju prijateljsku pomoć i savjete od Republike Hrvatske', rekla je.

Objasnila je kako su Irpinj i Buča manja mjesta nadomak Kijevu. 

'To su rezidencijalne četvrti u kojem je zaista stanovalo samo civilno stanovništvo. Razaranja, ako bi se radilo o namjeri agresora da uništi vojne objekte, ovdje nemaju nikakvog opravdanja niti utemeljenja. Vidjeli smo razorene kuće, razrušene trgovine, jedan je život morao stati, međutim, proljeće i na licu mjesta smo vidjeli da život nije stao - za mnoge jest, ali za one koji su ostali ili će se vratiti, za njih će i Irpinj i Buča biti mjesta u kojima će tražiti novi život', rekla je veleposlanica Djamić.

Istaknula je kako je svim veleposlanicima bio cilj vratiti se u Kijev

'Danas sam bila sretna, srce mi je bilo puno jer sam se vratila na svoje radno mjesto. Za nas koji radimo u Veleposlanstvu to znači normalizaciju. Život u Kijevu je izmijenjen, nisu se svi vratili i nema prometa koji je bio i živosti koja je vladala prije nego što sam otišla. Istina otišla sam po zimi, a vratila se u proljeće i mislim da svi vidimo svijetlu budućnost i za Kijev', kazala je Djamić.

Za hrvatskog državljanina kojeg je zarobila ruska strana kazala je da će se Hrvatska boriti za njega i pokušati sve kako bi se vratio u Hrvatsku. O njemu su premijer Plenković razgovarao s predsjednikom Zelenskim.

'Premijer Plenković želi da se povratak hrvatskog državljanina u Hrvatsku što prije dogodi', kazala je.

Rekla je i da je u Ukrajini ostalo svega nekoliko hrvatskih državljana i to iz privatnih razloga te da je Veleposlanstvo s njima cijelo vrijeme bilo u vezi.