pod uzbunom

Veleposlanica iz Lavova: Uvukao se neki lagani strah u nas jer sve je došlo iznenada

04.05.2022 u 19:40

Bionic
Reading

Veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić javila se iz Lavova za Dnevnik HTV-a i rekla kako se neki strah uvukao u stanovništvo jer sve je došlo iznenada te da danas nije bilo uzbuna

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić se javila iz Lavova u Dnevnik HTV-a rekavši kako se stanovnici odgovorno ponašaju i bilo gdje da se nalaze, traže najsigurnije sklonište. Kaže da je u vrijeme napada, u kojem su pale četiri rakete na Lavov, bili u skloništu.

'Čuli smo detonacije, iako je to bilo dosta blizu, one su se činile daleko. Razorile su trafostanice, zato je dobar dio grada ostao bez struje, neki su ostali bez interneta. U našem dijelu grada sve smo imali. Neki lagani strah se u nas uvukao jer sve je došlo iznenada. Danas nije bilo uzbuna. Sada će opet nastupiti mirniji dani dok se neprijatelj ne odluči ponovno napasti', naglasila je.

Izvještaji govore o oštećenoj željezničkoj infrastrukturi, vlakovi kasne.

'To je bilo dosta kratko, željeznički promet je brzo normaliziran, tako da nema većih posljedica', dodala je.

Postoje indicije da bi se neka veleposlanstva mogla početi vraćati u Kijev. Rekla je kako su planovi da se što prije vrate u Kijev.

'Svaki veleposlanik koji je akreditiran u Ukrajini, bilo gdje da se nalazi, želi se vratiti u Kijev. To je srce političkog i društvenog života, usprkos mjerama koje su posebne, vlada policijski sat. Mi ćemo donijeti odluku, a ona ovisi o sigurnosnim mjerama kad će se i Hrvatska vratiti u Kijev', istaknula je.

Naglasila je kako ništa nije predvidivo u ovoj situaciji.

'Morat ćemo čekati što će se dogoditi. Uvijek postoji određeni rizik, ne možemo ništa vezati uz datume', zaključila je.