krajem dana smirivanje vremena

Jaka kiša i danas u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, na Jadranu mogući orkanski udari bure

17.09.2022 u 07:18

Bionic
Reading

U subotu i dalje lokalno može pasti veća količina oborine. To se ponajprije odnosi na gorsku Hrvatsku i veći dio središnje gdje je još moguće 30 l/m2 do 60 l/m2, lokalno i više, javlja DHMZ

Zbog premještanja plitke ciklone preko Italije nad Jadransko more nestabilno će u subotu biti posebno na Jadranu te u krajevima uz Jadran gdje će biti izraženih i obilnih pljuskova s grmljavinom, moguće i grmljavinskog nevremena uz veću količinu oborine i prolazno pojačan vjetar. Uslijed izraženih pljuskova može biti i urbanih i bujičnih poplava, a zbog nastavka kišnog vremena rast će razina vodotokova.

Smirivanje vremenske situacije, odnosno prestanak oborine, očekuje se prema kraju subote i u noći na nedjelju. Najkasnije na istoku zemlje u nedjelju ujutro. Osim kiše i vjerojatnosti za grmljavinsko nevrijeme, subotu će obilježiti i jaka do olujna bura, ponegdje i orkanska, koja će stvarati probleme u odvijanju prometa, a možda ga povremeno na dionicama i potpuno onemogućiti.

U nedjelju će na većem dijelu Jadrana biti pretežno sunčano. Mjestimice je u unutrašnjosti moguće vrlo malo kiše, u noći još na krajnjem istoku, popodne u gorju, a navečer na sjeveru. Ujutro ponegdje u unutrašnjosti može biti magle. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren sjeverozapadni i zapadni.

  • +20
Izvanredno stanje zbog vodostaja Kupe Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Na Jadranu slaba do umjerena, ponegdje još jaka bura i sjeverozapadnjak, u drugom dijelu dana na sjevernom dijelu jugozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 4 i 9, u gorju mjestimice malo niža, a na Jadranu od 10 do 15 °C. Najviša dnevna temperatura u većini područja između 18 i 23 °C.