pitali smo dhmz

Već večeras stiže promjena vremena: Pripremite se na obilnu kišu i mogućnost bujičnih poplava

26.10.2023 u 15:28

Bionic
Reading

Iako će se neobično visoke temperature za ovo doba godine nastaviti i u sljedećim danima, pripremite kišobrane jer već noćas stiže promjena vremena koja donosi obilne oborine

Već će večeras sa zapada uslijediti jače naoblačenje s kišom, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju. U noći na petak oborine će se proširiti i na druge dijelove zemlje, prognozirali su za tportal dežurni prognostičari DHMZ-a.

Prognostičari pritom upozoravaju da se mjestimice na sjevernom Jadranu i u gorju očekuje obilna kiša koja može izazvati bujične i urbane poplave. Nešto obilnije oborine moguće su i na sjeverozapadu zemlje, poglavito uz granicu sa Slovenijom. Lokalno valja računati i na izražene pljuskove s grmljavinom, posebice na Jadranu.

Iz DHMZ-a upozoravaju da će pritom biti i vjetrovito. 'Puhat će umjeren, na udare i jak jugozapadnjak, na moru i jugo, no prolazno će biti i olujnih udara, a uglavnom će u središnjim i istočnim predjelima vjetar kratkotrajno okrenuti na sjeverozapadnjak i zapadnjak', stoji u prognozi.

U drugom dijelu petka djelomično će se razvedriti, a oborine će biti rjeđe.

Što se pak tiče vikenda, i subota će biti promjenjiva, ponegdje s kišom, uglavnom na Jadranu i pljuskovima, a vjetar će u većini predjela oslabjeti. U sunčanijoj nedjelji lokalna kiša bit će moguća na dijelu sjevernog Jadrana i u gorju.

'Dakle najnepovoljnije razdoblje idućih dana, tijekom kojeg će pasti glavnina oborina, bit će od četvrtka navečer do petka navečer', poručuju iz DHMZ-a.

  • +2
Jaka kiša u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Kada je u pitanju temperatura, iznadprosječna toplina zadržat će se i idućih dana. Dnevne vrijednosti temperature zraka neće se znatnije mijenjati, ali u unutrašnjosti će za vikend jutra biti malo hladnija.

'I u novom tjednu nema stabilizacije vremena. Prema trenutnim prognostičkim materijalima, novo jače naoblačenje slijedi u ponedjeljak navečer, što znači da će utorak biti kišovitiji', kažu za tportal iz DHMZ-a te savjetuju praćenje prognoze i upozorenja na DHMZ-ovim mrežnim stranicama te na Meteoalarmu.