PROTESTANTI POBIJEDILI

Važan poraz Hrvatske na sudu u Strasbourgu

10.12.2010 u 12:53

Bionic
Reading

Hrvatska je kršćanska koalicija na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jučer dobila tužbu protiv države Hrvatske zbog diskriminacije manjinskih vjerskih zajednica

Jučer je objavljena presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu prema tužbi protiv Republike Hrvatske koju su koncem 2007. pokrenule Protestantska reformirana crkva u RH, Crkva cjelovitog evanđelja i Savez crkava Riječ života, članice Hrvatske kršćanske koalicije koje su se žalile na diskriminaciju, jer Vlada RH nije željela s njima potpisati ugovore kakve je potpisala s drugim vjerskim zajednicama.

Sud daje pravo tužiteljima i nalaže Republici Hrvatskoj da svakoj zajednici isplati 9.000 eura na ime nematerijalne štete, kao i troškove parničenja.

Iako u presudi nema riječi o tome da Vlada RH mora pristati na zahtjeve tužitelja, predstavnik Protestantske reformirane crkve u RH dr. Jasmin Milić tportalu izjavljuje da je ovo važan presedan za pravni položaj vjerskih zajednica i da će Hrvatska, ako želi ući u EU kao pravna država, morati prestati diskriminirati te i druge vjerske zajednice i poštivati Ustav prema kojem su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom.

U tome, kaže, imaju podršku predsjednika Republike Ive Josipovića, koji je izrazio mišljenje da je zaista posrijedi diskriminacija navedenih zajednica s kojima Vlada mora potpisati odgovarajući ugovor, da bi mogle imati (kao i one s kojima Vlada ima ugovore) prava na pastoral, na vjeronauk i na državnu potporu.