zabava Esplanadi

Vatrometom u Zagrebu proslavljena 70. godišnjica NR Kine, feštu pohodila i domaća politička elita

27.09.2019 u 21:35

  • +20

Kineski nacionalni dan u Zagrebu

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bionic
Reading

Vatrometom i proslavom u hotelu Espalanade u Zagrebu Kina je obilježila svoj Nacionalni dan. Moderna Kina osnovana je 1. listopada 1949.godine. Feštu u Zagrebu pohodila je i domaća politička elita. Tko je sve bio možete vidjeti u fotogaleriji

Spektakularnim vatrometom u središtu Zagreba obilježena je u petak navečer 70. godišnjica uspostave Narodne Republike Kine.

Kineska veleposlanica Xu Erwen ugostila je u zagrebačkom hotelu Esplanade niz bivših i sadašnjih hrvatskih dužnosnika, veleposlanika u Hrvatskoj, sportaša, akademika i drugih.

"Kina je zadnjih 70. godina bila nacija s ožiljcima od poniženja", rekla je Xu, istaknuvši kako je njezina država od zemlje pogođene ratovima iz gotovo feudalnog društva postala "drugo gospodarstvo svijeta".

"A što se tiče odnosa Kine i Hrvatske, oni su već ušli u najbolje razdoblje u povijesti", dodala je veleposlanica koja je tu dužnost preuzela ove godine.

"Oba naša premijera kazala su kako su naši odnosi ušli u dijamantni period", istaknula je Xu, referirajući se na izjavu kineskog premijera Lija Keqianga koji je u travnju posjetio Hrvatsku.

Veleposlanica smatra kako su kinesko-hrvatski gospodarski odnosi dobili zamah, te da je "kineska investicija" Pelješkog mosta jako dobro primljena u Hrvatskoj.

"Jako puno ljudi mi čestita na mostu i veoma cijene taj kineski doprinos dobrobiti Hrvatske", rekla je.