'pasivno dežurstvo'

Vatrogascima u gašenju požara u Ličko-senjskoj županiji pomogla i kiša

02.09.2017 u 11:12

Bionic
Reading

Većina požara u Ličko-senjskoj županiji ugašena je, vatrogascima je pomogla i kiša, no, na prostoru od Malog Alana, Ošćenice i Unjke, prema Ćelavcu u subotu izdimljavanja ima i dalje pa vatrogasci ondje imaju tzv. pasivno dežurstvo

Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Hrvoje Ostović rekao je za Hinu da vatrogasci ondje imaju "pasivno dežurstvo", ali da je situacija puno bolja.

U toj je županiji požar kod Korenice na otvorenom prostoru Vrpile buktio u četvrtak, u Ričicama kod Lovinca prethodnih tjedan dana, a na sjevernom i južnom Velebitu, djelom u Nacionalnom parku "Sjeverni Velebit" i u Parku prirode "Velebit" neprestance od 15 kolovoza.

Prema podacima Županijskog stožera Civilne zaštite opožareno je tisuću hektara, na vrlo teškom, mjestimično i miniranom terenu, u gašenje se u tom razdoblju uključilo oko 400 vatrogasaca iz nekoliko županija, zatim Protupožarno namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH, a od požara su uspjeli spasiti kuće, poslovne objekte i  šumu.

U tome su im pomogli i djelatnici i aktivisti Crvenog križa, HGSS-a, Hitne medicinske pomoći, tvrtka Lika ceste i drugi.