POŽAR U ISTRI

Vatra stigla nadomak kuća

požar vatrogasac

požar vatrogasac

Izvor: Cropix / Autor: Srecko Niketic / CROPIX

Veliki požar koji je izbio oko 15 sati na šumskom području između sela Humski kras i Černeki, te se zbog jakog jugoistočnog vjetra širio prema Klancu, obuzdan je, a kuće su obranjene

Naime, prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Buzet Damira Fabijančića, nakon jugoistočnjaka zbog kojeg se išlo na zaštitu sela Humski kras i Černeki, oko 17 sati zapuhao je jak jugozapadnjak što je otežalo situaciju budući da je trebalo prebacivati vatrogasne ekipe kako bi se spriječilo širenje požara prema sjeveru. U jednom momentu, vatra je stigla čak na stotinjak metara od kuća, pa su vatrogasci doslovce ulazili u vatru i dim.

Uz vatrogasne ekipe iz Javnovatrogasnih postrojbi Buzeta, Čičarije te Pazina i Umaga, u gašenju i obrani domova pomogla su i dva kanadera, koji si između 17,45 i 18,35 sati u pet serija izvršili deset naleta, odnosno uzlijetali su svakih 15 minuta.

Prema riječima Dina Kozlevca, izgorjelo je oko 8 ha bjelogorične šume i niskog raslinja, a u gašenju je učestvovalo 35 vatrogasaca sa 14 vozila. Kanaderi upravo odlaze, a trenutno su na terenu interventne ekipe HEP-a, jer se zbog požara morao isključiti dalekovod, pa bi u vatrom ugrožena istarska sela uskoro trebala ponovno doći struja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi