SEZONA POŽARA

Vatra kod Skradina pod nadzorom, gori kod Komina i otok Sestrunj

13.08.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon cjelonoćne borbe s vatrenom stihijom od jutros je pod nadzorom veliki požar na području Sonkovića, pored Skradina, doznaje se od Nediljka Dujića, skradinskog gradonačelnika i čelnika Stožera za zaštitu i spašavanje toga grada

Još uvijek ima džepova iz kojih dimi, no ta mjesta polijevaju kanaderi jer im ljudstvo i tehnika ne mogu pristupiti. Otvorenog plamena na požarištu više nema, kazao je Dujić. Na terenu su dežurne ekipe koje će požarište nadzirati tijekom cijelog dana, a uskoro će biti raspušteni vatrogasci koji su u pomoć Skradinjanima došli iz Zagreba i Karlovca. Iako je jutros Hrvatska vojska trebala poslati svojih 50 vojnika u pomoć gasiteljima, za to na kraju nije bilo potrebe jer je požar ranije bio stavljen pod nadzor, izvijestio je.

Još uvijek je teško reći kolika je opožarena površina, no zasad se zna da je stradalo mnogo nasada maslina i vinove loze od Skradina prema Gračacu, no na sreću nitko nije ozlijeđen, a spašeni su i svi objekti kojima je vatra sinoć ozbiljno zaprijetila, kazao je skradinski gradonačelnik Dujić. Podsjetio je da su zbog požara sinoć bili evakuirani stanovnici naselja Todorovići, Čulini i Bratići.

Napomenuo je kako je ovo bio jedan od najtežih požara ove godine, a vatra je u jednom trenutku imala frontu dugu čak četiri kilometra. Zbog toga se mogu očekivati velike štete na poljoprivrednim kulturama, ističe gradonačelnik Skradina.
Tijekom dana Grad Skradin će osnovati Povjerenstvo za procjenu štete koje će obići požarište i popisati uništene kulture, a tu listu priložit će županu šibensko-kninskom kako bi se eventualno mogla odobriti odšteta iz županijskog proračuna, najavio je.


U Kuli Norinskoj sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje

Požar na području Komina i Kule Norinske još uvijek nije pod kontrolom gasitelja iako je stanje nešto bolje nego jučer, prije svega zbog povoljnih vremenskih prilika bez vjetra, rečeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije održane danas u Kuli Norinskoj.

Tijekom dana očekuje se stavljanje požara pod nadzor, budući je uz stotinu vatrogasaca s područja Dubrovačko-neretvanske županije na teren pristiglo i 105 opremljenih gasitelja pripadnika Hrvatske vojske, te 41 vatrogasac iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

Zapovjednik Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga Hrvatske vojske general Mate Obradović kazao je da će ovom požarištu tijekom jutra biti na raspolaganju dva kandera koji će prethodno sanirati požarište u Mokošici. Za sav promet otvorena je državna cesta D62 Kula Norinska-Nova Sela, te županijska cesta 6217 Rogotin-Kula Norinska, kojom je potrebno voziti uz povećan oprez.

Prema procjeni Hrvatskih šuma, dosadašnja opožarena površina iznosi oko tisuću hektara, od čega oko 100 hektara visoke borove šume. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rad Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije ocijenio je kvalitetnim i dobro organiziranim.

Požar na otoku Sestrunju

U tijeku je gašenje požara na otoku Sestrunju kod Ugljana, gdje gori gusta visoka makija, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.  Požar gase pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar i državne intervencijske postrojbe (DIP) Zadar, s ukupno 22 vatrogasca. Na požarište su upućene i zračne snage.