DUGOVANJA SAMO RASTU

Varteks dužan državi dva milijuna kuna za zakup prostora

27.09.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Osim za doprinose i poreze, Varteks je dužan državi gotovo dva milijuna kuna na ime zakupnina za četiri poslovna prostora, tvrdi se u tužbi koju je varaždinskom Trgovačkom sudu podnijela Agencija za upravljanje državnom imovinom protiv varaždinske tekstilne tvrtke

Za zakup poslovnih prostora na varaždinskom Trgu kralja Tomislava 2, Trgu slobode 9b, Kukuljevićevoj ulici 12 te osječkom Trgu Ante Starčevića, koji su svi u državnom vlasništvu, Varteks je prema ispostavljenim računima dužan ukupno 1.951.101 kunu zajedno sa zateznim kamatama. Riječ je o dugu koji je nastao zbog neplaćanja zakupnina od kraja 2008. godine, a sudeći po rečenom na Trgovačkom sudu, glavnina ispostavljenih računa uglavnom je nesporna. Najsporniji dio za pravnu zastupnicu države odnosi se na poslovni prostor u Osijeku za koji je zakupnina navodno smanjena, što će se naknadno provjeriti.

Razlog neplaćanja, kako je rečeno na Trgovačkom sudu, poslovne su teškoće Varteksa zbog kojih je pitanje kako će se podmiriti ne samo ovo, nego i druga potraživanja države, ali i ostalih vjerovnika.

'U tijeku je rješavanje poreznih i drugih obveza Varteksa prema državi po modelu C, što znači da za dug država ulazi u vlasništvo Varteksa. Tek će se vidjeti koliki će se iznos duga prema državi kompenzirati na ovaj način, pa postoji mogućnost da se zakupnine prebiju', istaknula je pravna zastupnica Varteksa te napomenula da je za tvrtku bolja presuda nego nagodba.

Hoće li se uistinu i ovaj dug Varteksa prema državi riješiti po modelu C, vidjet će se ovih dana kada se očekuje suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Međutim, uđe li država uistinu u Varteksovu vlasničku strukturu, tu ne bi trebala dugo ostati, mišljenja je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

'Državno vlasništvo može biti korisno samo kao okvir u kojem se nadzirano i u skladu s jasnim ciljevima može izvršiti restrukturiranje i pozicioniranje Varteksa, ali odmah, nakon tog kraćeg razdoblja, treba ići u privatizaciju. Jer kompanije koje proizvode robe koje konkuriraju na slobodnom tržištu trebaju biti privatne. Država može indirektno davati poticaje za istraživanje i razvoj uspješnijih proizvodnji', kažr Jurčić.

Razlog zašto se Varteks uopće našao u današnjoj situaciji, čelnik Hrvatske ekonomske inicijative vidi još u njegovoj privatizaciji.

'Varteks je tipična žrtva procesa privatizacije, hrvatske deindustrijalizacije i ukidanja institucija u kojima se organizirano skuplja znanje o nekoj djelatnosti. Pored toga, Varteks je zanimljiv zbog položajne rente za građevinu. Zbog toga mislim da se cijelo vrijeme jedno pričalo, drugo radilo i kroz političke trgovine nastojalo doći do cilja koji nije bio u suštini očuvanje i razvoj Varteksa. Da je politička volja bila iskrena, Varteks se mogao u većoj mjeri sačuvati', smatra Jurčić.