OTPAD U TRANZITU

Varaždinsko smeće odlagat će se kraj Čakovca

  • Autor: I.Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 07.03.2012 21:00
  • Objavljeno 07.03.2012 u 16:29
Galeb galebovi smeće smetlište

Galeb galebovi smeće smetlište

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Komunalni otpad s područja grada Varaždina i nekih okolnih općina, kojeg se mjesečno stvara prosječno više od 1.000 tona, trebao bi se odlagati u Međimurju, na odlagalištu Totovec kraj Čakovca

Na sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća varaždinski gradonačelnik Goran Habuš po hitnom je postupku predložio uvrštavanje Odluke o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti odlaganja komunalnog otpada s područja grada Varaždina. Iako se očekivalo, odluka o izvozu 100 tisuća tona bala u općinu Davor nije donijeta jer još nije dogovorena točna cijena odlaganja i transporta starog smeća odloženog na ilegalnom deponiju u Brezju.

Prema prihvaćenoj odluci, koju su podržali vijećnici HNS-a, HSLS-a, SDP-a i nezavisni Robert Podolnjak, Grad Varaždin povjerava Gradu Čakovcu obavljanje komunalne djelatnosti trajnog odlaganja novonastalog komunalnog otpada po cijeni od 698 kuna po toni. Toj cijeni trebat će se pribrojiti još i troškovi transporta od 10 kuna po toni

Vladajuća većina u Gradskom vijeću donijela je odluku o izvozu varaždinskog smeća u Međimurje, usprkos važećem ugovoru prema kojem bi se ono trebalo zbrinjavati u novoj tvornici za mehaničko-biološku obradu u Brezju. Upravo na to je gradske vijećnike htio upozoriti Miroslav Rednić, punomoćnik T7 Visa koji je uredno prijavio svoju nazočnost u Gradskoj vijećnici.

Međutim, tome se usprotivio gradonačelnik Habuš naglašavajući da može govoriti tek kada pobijedi na izborima i bude izabran u Gradsko vijeće. Pozivajući se na poslovnik, i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak te predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet bili su protiv toga da Rendić iznese stajalište uime investitora u tvornicu za MBO u koju je uloženo 170 milijuna kuna, a sada stoji bez posla.

Nasuprot njihovom stajalištu, bivši predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik kluba HDZ-a Ivan Herman upozorio je da se u poslovniku nigdje ne zabranjuje iznošenje stajališta građana, dok se izričito dopušta njihova nazočnost. Stoga je predložio da vijećnici glasovanjem dopuste iznošenje prijedloga punomoćnika T7 Visa. Većina je to obila te donijela odluku kojom je varaždinski gradonačelnik ovlašten sklopiti ugovor s Gradom Čakovcem o izvozu otpada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi