bez promjene

Vanja Marušić imenovana na dužnost ravnateljice USKOK-a

16.11.2022 u 15:22

Bionic
Reading

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek je, na temelju Zakona o državnom odvjetništvu i Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, donijela je odluku o imenovanju Vanje Marušić, zamjenice Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, na dužnost ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Vanja Marušić imenovana je na navedenu dužnost na vrijeme od četiri godine, objavio je DORH.

Marušić se jedina javila ma prijavu na oglas slobodnog mjesta Ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pisali su mediji ranije. Riječ je o funkciji koju je i do sada obnašala tako da neće doći do nikakve promjene.

Mnogi su se pitali hoće li Hrvoj-Šišek imenovati Marušić na novi mandat bez obzira što se jedina javila jer su odnosi između njih dvije bili zategnuti od kada je u javnost isplivala afera Softver, odnosno slučaj protiv Gabrijele Žalac. Podsjetimo, USKOK je tada otvorio taj predmet, no nije našao osnovanu sumnju za otvaranje istrage. Predmet je onda otvorio i Ured europskog tužitelja koji je pokrenuo istragu, a Žalac je završila u pritvoru.

Vanja Marušić tada je priznala propust USKOK-a što nisu o slučaju obavijestili Ured europskog tužitelja, jer, kako je tada objašnjavala, 'nije bilo aktivnih izvida u tom predmetu'. No zbog cijelog skandala, prema pisanju medija, glavna državna odvjetnica Hrvoj-Šipek htjela je i smijeniti Marušić, a zatražila je i nadzor poslova USKOK-a u aferi Softver. Nadzor je pokazao da nije bilo propusta, a DORH je najavio 'pregled obavljanja poslova državnoodvjetničke uprave u USKOK-u'.