nagla promjena

Vakula najavljuje pljuskove, bujične poplave i snijeg; upaljen i meteoalarm

01.10.2019 u 18:54

Bionic
Reading

I dok u četvrtak stiže olakšanje mnogobrojnim starijim osobama, a i mlađima kojima smeta južina i nepovoljne biometeorološke prilike - nekima pak slijede nevolje! I to najprije - ponegdje već do kraja srijede - zbog lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom, te velikom količinom kiše u kratkom vremenu, što može prouzročiti bujične poplave, a i zbog jakog juga, zatim i zbog još jače bure, ponegdje i olujne, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima. Na intenzitet ove promjene vremena upućuje i mogućnost padanja snijega tijekom četvrtka u najvišem gorju Hrvatske, te osobito susjednih zemalja, a u Alpama već u srijedu, javlja HRT-ov meteorolog Zoran Vakula

Već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, posebice zapadnim krajevima - slijedi razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra. No, ta stabilizacija atmosferskih prilika i nedostatak oblaka omogućit će izraženije noćno ohlađivanje pa će se u većini unutrašnjosti već u petak znatno povećati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, i to ne samo u gorju...

Srijeda: toplo, južina, naoblačenje, kiša, ponegdje i nevrijeme

 U istočnoj će Hrvatskoj još i u srijedu prijepodne prevladavati sunčano, a poslijepodne će biti sve oblačnije, uz kišu najprije u zapadnoj Slavoniji i Podravini. Bit će vrlo toplo, uz najvišu temperaturu zraka od 25 do čak 27 °C. U središnjoj Hrvatskoj samo malo niža, ali i dalje iznadprosječno visoka.

Tijekom dana sve više oblaka uz koje će poslijepodne kiša biti česta, a navečer i u noći na četvrtak mjestimice i obilna, uz grmljavinu. Jugozapadnjak će navečer zamijeniti sjeveroistočnjak, s kojim će doći hladniji zrak. U gorju i na sjevernom Jadranu još oblačnije, uz kišu ponegdje već ujutro, a najintenzivnija će biti od srijede poslijepodne do četvrtka ujutro. Lokalno je moguće i nevrijeme.

Uz umjereno i jako jugo, u gorju jugozapadnjak i dalje iznadprosječno toplo. Podjednako, pa i još toplije u Dalmaciji, gdje ponekog pljuska može biti već prijepodne, no glavnina kiše bit će potkraj srijede i u noći na četvrtak. Velika je vjerojatnost i mjestimičnih nevera, koje će dodatno uzburkati umjereno valovito i valovito more. I na jugu Hrvatske će umjereno i jako jugo donositi sve više oblaka, a mjestimice će biti i kiše, potkraj srijede vjerojatno i obilnije, uz grmljavinu. Jutarnja temperatura od 15 do 19 °C, a danju oko 25 °C, piše dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Upozorenje HAK-a

'U srijedu će se voziti po mokrim i skliskim kolnicima. Ujutro u unutrašnjosti te ponegdje u Lici i Gorskom kotaru i po kotlinama i dolinama rijeka mjestimice je moguća magla. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

U jutarnjim i poslijepodnvnim satima bit će pojačan promet na gradskim cestama, obilaznicama uz moguće zastoje na dionicama gdje traju radovi.

Zbog jakog vjetra moguća su ograničenja i promjene u cestovnom i pomorskom prometu', javlja HAK.

U četvrtak hladnije, jaka bura, u početku još kiša, a u petak moguć slab mraz... "Na kopnu u četvrtak razvedravanje sa zapada, a uz umjeren sjeveroistočni vjetar osjetno će osvježiti. Najviše suhog i sunčanog vremena bit će u petak, kada je uz prohladno jutro najvjerojatni slab mraz.

U subotu opet više oblaka, no kiše će biti tek povremeno, uglavnom u zapadnijim predjelima. Potkraj nedjelje i osobito u ponedjeljak opet raste vjerojatnost za jače naoblačenje, kišu i grmljavinu. U četvrtak će i na Jadranu osjetno osvježiti uz jaku i olujnu bura, koja će najprije zapuhati na sjevernom dijelu i donijeti razvedravanje.

Kiša će se najdulje zadržati na jugu, gdje će još i u četvrtak biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. Od petka većinom sunčano, a i bura će do navečer oslabjeti. Malo kiše još može pasti uglavnom na sjevernom dijelu u subotu. A izraženija promjena vremena koja će zahvatiti cijelu obalu dolazi potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak.