TERENSKO ISTRAŽIVANJE PMF-A

Uzorci kugli zabilježeni i odneseni u Zagreb

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 30.05.2010 08:49
  • Objavljeno 30.05.2010 u 07:00
Hrvatski geolozi s vrgoračkim kuglama

Hrvatski geolozi s vrgoračkim kuglama

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Stručni tim geologa, koji predvode dva doktora znanosti s PMF-a, posjetio je Vrgorac i nalazište kamenih kugli

Prof. dr. sc. Jasenka Sremac, dr. sc. Hrvoje Posilović, ing. geol. Karmen Fio s Odjela geologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagebu te geologinja Ministarstva kulture Marija Brajković istražili su nalazište kamenih kugli na gradilištu Dalmatine kod Vrgorca.

Jure Divić

Jure Divić

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Na ulaznom portalu tunela Mali prolog, gdje su pronađene kamene kugle na dva nalazišta - jednom kod ulaznog tunela a drugom stotinjak metara dalje pokraj izlaznog tunela - geolozi su istražili kamenu strukturu u kojoj još uvijek ima nekoliko primjeraka kugli.

Vrgorački fenomen

Dr. sc. Hrvoje Posilović izvadio je jednu kamenu kuglu koju će analizirati u Zagrebu, a geologinje Sremac i Fio uzele su uzorke okolnih stijena pomoću kojih će utvrditi točnu starost sedimenta, a samim time i konačno utvrditi starost vrgoračkog fenomena.

Geologinja Fio pronašla je crnu kuglu u potpuno crnom okruženju, što je nova i neočekivana pojava za geologe jer do sada nije bilo riječi o takvom nalazu.

Prof. dr. sc. Sremac naišla je, kako kaže, na još zanimljivih nalaza, među kojima i bitumen te niz silicijskih i magnezijskih struktura, a i neobičnih kristala u kamenu koji su nastali iz vode zasićene mineralima.

Jure Divić

Jure Divić

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić / tportal


Nalazište mora biti pod nadzorom

Prof. dr. sc. Sremac više je nego zadovoljna nalazima te smatra da su vrgoračko nalazište i nalazi od izuzetne vrijednosti te da ih treba još istražiti i obavezno zaštiti jer uskoro, kada se postave asfaltne trake, to će postati dio autoceste kojem se neće tako lako moći pristupiti.

Sve uzorke i nova otkrića zabilježila je gospođa Brajković iz Ministarstva kulture, koja će na osnovu nalaza i analiza zaštititi nalazište i staviti ga pod nadzor Ministarstva.

Svi uzorci koji su otišli u Zagreb su zabilježeni, a Ministarstvo će pokušati zabilježiti i sve dosad iskopane kugle, od kojih se jedan broj nalazi u rukama privatnih kolekcionara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi