TERENSKO ISTRAŽIVANJE PMF-A

Uzorci kugli zabilježeni i odneseni u Zagreb

30.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Stručni tim geologa, koji predvode dva doktora znanosti s PMF-a, posjetio je Vrgorac i nalazište kamenih kugli

Prof. dr. sc. Jasenka Sremac, dr. sc. Hrvoje Posilović, ing. geol. Karmen Fio s Odjela geologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagebu te geologinja Ministarstva kulture Marija Brajković istražili su nalazište kamenih kugli na gradilištu Dalmatine kod Vrgorca.

Na ulaznom portalu tunela Mali prolog, gdje su pronađene kamene kugle na dva nalazišta - jednom kod ulaznog tunela a drugom stotinjak metara dalje pokraj izlaznog tunela - geolozi su istražili kamenu strukturu u kojoj još uvijek ima nekoliko primjeraka kugli.

Vrgorački fenomen

Dr. sc. Hrvoje Posilović izvadio je jednu kamenu kuglu koju će analizirati u Zagrebu, a geologinje Sremac i Fio uzele su uzorke okolnih stijena pomoću kojih će utvrditi točnu starost sedimenta, a samim time i konačno utvrditi starost vrgoračkog fenomena.

Geologinja Fio pronašla je crnu kuglu u potpuno crnom okruženju, što je nova i neočekivana pojava za geologe jer do sada nije bilo riječi o takvom nalazu.

Prof. dr. sc. Sremac naišla je, kako kaže, na još zanimljivih nalaza, među kojima i bitumen te niz silicijskih i magnezijskih struktura, a i neobičnih kristala u kamenu koji su nastali iz vode zasićene mineralima.


Nalazište mora biti pod nadzorom

Prof. dr. sc. Sremac više je nego zadovoljna nalazima te smatra da su vrgoračko nalazište i nalazi od izuzetne vrijednosti te da ih treba još istražiti i obavezno zaštiti jer uskoro, kada se postave asfaltne trake, to će postati dio autoceste kojem se neće tako lako moći pristupiti.

Sve uzorke i nova otkrića zabilježila je gospođa Brajković iz Ministarstva kulture, koja će na osnovu nalaza i analiza zaštititi nalazište i staviti ga pod nadzor Ministarstva.

Svi uzorci koji su otišli u Zagreb su zabilježeni, a Ministarstvo će pokušati zabilježiti i sve dosad iskopane kugle, od kojih se jedan broj nalazi u rukama privatnih kolekcionara.