VIŠE OD 840 OZLIJEĐENIH

Uznemirujući prizori s ulica Barcelone obilaze svijet: Policija tuče žene, starce pa i pse

01.10.2017 u 13:47

Bionic
Reading

Prizori iznimne brutalnosti španjolske policije prema stanovnicima Katalonije koji su željeli u nedjelju pritupiti referendumu o nezavisnosti, obilaze svijet. 'Slika koju je u svijet odaslala španjolska država sramotna je i taje će imidž ostati zauvijek', rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont

Katalonsko ministarstvo zdravstva objavilo je da je u nasilju ozlijeđeno više od 840 osoba.

 Španjolska policija upotrijebila je gumene metke i pendreke pošto su joj se stotine osoba ispriječile na ulazima na biračka mjesta u Kataloniji gdje se odvija referendum o nezavisnosti unatoč zabrani španjolskog Ustavnog suda, priopćila je katalonska vlada.

Pošto je jutros regionalna policija Katalonije odbila ispuniti sudski nalog i zatvoriti škole u kojima se održava glasovanje slijedila je operacija španjolske nacionalne policije i civilne garde. Kako bi prokrčili put prema biralištima upotrijebili su gumene metke i pendreke.

Stotine pobornika referenduma i dalje je ispred škola u kojima je srušena internetska veza, čime je onemogućeno prikupljanje podataka o biračima i registracija glasovanja. Na jednom mjestu građani postavljaju barikade ispred biračkog mjesta. 'Slika koju je u svijet odaslala španjolska država sramotna je i taj će imidž ostati zauvijek', rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u obraćanju medijima.

 U Kataloniju je madridska vlada poslala tisuće policajaca iz drugih dijelova španjolske iako ova autonomna pokrajina ima svoju policiju. 

  • +24
Policija onemogućava referendum za nezavisnost Katalonije Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Susana Vera