TISUĆE LJUDI NA ULICAMA

Uznemirujući prizori i iz Australije, policija razbila masovni prosvjed u jeku pandemije

06.06.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Deseci tisuća Australaca prosvjedovali su u subotu širom zemlje protiv rasne nejednakosti prkoseći vladinim odredbama o mjerama zaštite usred pandemije koronavirusa.

Prosvjed predviđen u Syndeyu dobio je službeno odobrenje samo nekoliko minuta prije početka, premda je prethodno bio zabranjen.

"Činjenica da nas pokušavaju spriječiti u održavanju prosvjeda ljude još više potiče na sudjelovanje u njemu", rekao je jedan od demonstranata, Jumikah Donovan.

U petak je premijer Scott Morrison prosvjednike pozvao da zbog zdravstvene krize ostanu kod kuće: "Pronađimo bolji način za izražavanje svojih osjećaja, a da pritom ne ugrožavamo vlastito zdravlje."

  • +16
Prosvjedi u Australiji Izvor: EPA / Autor: JAMES GOURLEY

Prosvjednici su isticali transparente na kojima je pisalo "Ne mogu više disati", a aludirali su na smrt Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca kojega je u Minneapolisu ugušio policajac bijelac i čija je smrt pokrenula niz povijesnih prosvjeda diljem svijeta.

Organizatori australskih prosvjeda kazali su da i oni žele osuditi vrlo visoku stopu kazni zatvora koje se izriču Aboridžinima, kao i njihovu smrt, a riječ je o više od 400 osoba, članova ove zajednice koji su u posljednjih 30 godina umrli tijekom policijskih uhićenja.

Mnogi su demonstranti nosili zaštitne maske i vrlo disciplinirano nastojali poštovati ​​fizički razmak.

Prosvjednici su u Melbourneu upozoreni da bi, ne budu li poštovali mjere fizičkog razmaka, mogli platiti visoke novčane kazne.