neredi u kongresu

[VIDEO] Četvero mrtvih i više od 50 uhićenih nakon crnog dana u SAD-u, Senat nastavlja sjednicu na kojoj treba potvrditi Bidenovu pobjedu

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tisuće pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio u srijedu da 'nikada' neće priznati poraz, okupilo se u Washingtonu uoči sastanka Kongresa na kojemu se očekuje potvrda Bidenove pobjede. Oko 20:30 po našem vremenu prosvjednici su upali u zgradu Kongresa, a većina zastupnika i senatora je evakuirana. U neredima jedna je osoba upucana, ozlijeđena je nekolicina policajaca, a na dva mjesta u okolici pronađene su i bombe. Četiri osobe izgubile su živote

6:45 Prigovor na potvrđivanje Bidenove pobjede u Pennsylvaniji Senat je odbacio s 92:7 glasova.

6:09 Američki Senat je u srijedu navečer nastavio sjednicu na kojoj treba potvrditi pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Capitol.

Potpredsjednik Mike Pence je u obraćanju na početku sjednice izrazio je žaljenje zbog ovog 'crnog dana' i osudio je nasilje.

'I nakon nasilja i vandalizma kakvi nisu viđeni na ovom Capitolu, izabrani zastupnici naroda Sjedinjenih Država ponovo su se okupili, istog dana, kako bi branili Ustav', istaknuo je Pence.

CNN javlja kako su, uz ranije ustrijeljenu ženu, još tri osobe izgubile živote zbog različitih medicinskih problema. Više od 50 je uhićeno.

0.30 Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je CNN-u da će sjednica na kojoj bi trebao biti potvrđen rezultat američkih predsjedničkih izbora biti nastavljena večeras po američkom vremenu, 'čim gužva na Capitol Hillu bude raščišćena'.

23.50 NBC javlja da je žena koja je upucana u neredima preminula.

23.43 Zgrada Kongresa je sigurna, kazao je novinarima narednika zadužen za osiguranje, javlja CNN. Istovremeno, novinari javljaju kako se okupljenima preko megafona poručuje da odu svojim domovima jer uskoro nastupa policijski sat. Tko god bude na ulici nakon 18 sati po lokalnom vremenu bit će uhićen.

23.33 Šef policije u Washingtonu kazao je da je do sada uhićeno 13 osoba i da nitko od njih nije bio stanovnik Washingtona.

23.31 Interventna policija u opremi za suzbijanje nereda počela je micati prosvjednike od zgrade Kongresa. 'Odmaknite se', viču na prosvjednike i pokušavaju ih udaljiti.

23.11 Na događaje u Washingtonu reagirali su i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, i mnogi europski čelnici. <<< Cijeli tekst >>>

23.08 Policajcima Kongresa u uspostavljanju reda pomažu i pripadnici Tajne službe.

23.05 Zastupnici Demokrata Ilhan Omar i Ayanna Pressley javno su pozvali da se nakon upada u Kongres pokrene opoziv još uvijek aktualnog predsjednika Donalda Trumpa.

23.02 Još uvijek se evakuira Kongres, a najutjecajniji članovi Kongresa evakuirani su u obižnju vojnu bazu.

22.48 Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser na press konferenciji je kazala da će svi oni koji su nasilno upali u zgradu Kongresa i koristili se nasiljem odgovarati pred zakonom.

22.34 U zgradi Capitola stigle su i interventne snage FBI-ja.

22.31 Dvije eksplozivne naprave pronađene su za vrijeme prosvjeda. Jedna kod zgrade u kojoj se nalazi sjedište Republikanske stranke, te jedna na području pored zgrade Kongresa.

22.19 Trump se ponovno oglasio na Twitteru i to s nasnimljenom porukom. Ponovno je optužio da su mu izbori pokradeni, ali pozvao je svoje pristaše da odu svojim kućama. <<< Cijeli tekst >>>

22.09 Impovizirana eksplozivna naprava pronađena je izvan zgrade Kongresa, javlja NBC.

22.06 O svemu se oglasio i izabrani predsjednik Joe Biden. 'Naša demokracija je pod napadom, koji nije viđen u novijoj povijesti. Ovo je napad na vladavinu prava, napad na najsvetije u Americi. Ove scene kaosa na Capitolu nisu odraz istinske Amerike. Vidjeli smo mali broj ekstremista koji je posvećen bezakonju. Ovo je nere, ovo je kaos i mora prestati. Pozivam ovu gomilu da se povuče', kazao je Biden.

Pozvao je Trumpa da se pojavi na televiziji i da zatraži da prestane opsada zgrade Kongresa. <<< Cijeli tekst >>>

21.56 Na Twitteru se oglasio i američki predsjednik Mike Pence, koji je zatražio od prosvjednika da napuste zgradu Kongresa.

'Nasilje i uništavanje u zgradi Kongresa mora prestati i to mora prestati odmah. Svi koji sudjeluju u prosvjedima moraju poštivati snage reda i odmah napustiti zgradu', napisao je Pence.

21.51 Nekoliko je policajaca u nastraju na zgradu Senata ozlijeđeno, a jedan je odvezen i u bolnicu, javlja CNN.

21.40 Prema Washingtonu je krenulo 200 pripadnika Nacionalne garde savezne države Virginije kako bi pomogli policiji u obuzdavanju prosvjeda. Pripadnike svoje Nacionalne garde šalje i država Maryland.

21.38 Najavljeno je da bi se javnosti uskoro trebao obratiti izabrani predsjednik Joe Biden.

21.36 Policija je uspjela maknuti pristaše iz zgrade Senata, no nije jasno kakva je situacija u zgradi Zastupničkog doma.

21.33 Prosvjednici su ušli i u ured predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Ona je, ako i američki potpredsjednik Mike Pence evakuirana među prvima.

21.29 Mnogi zastupnici i senatori, pa i oni republikanski na društvenim mrežama pozivaju Trumpove pristaše da prestanu i da se povuku iz zgrade Senata. Neki pak zastupnici upad Trumpovih pristaša nazivaju pokušajem puča.

21.27 Jednoj ženi pružena je pomoć nakon što je upucana u prsa kod zgrade Senata, javlja CNN. Nema detalja kako je došlo do ranjavanja.

21.19 Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi te gradonačelnik Washingtona zatražili su pomoć Nacionalne garde.

Zastupnici koji su ostali u dvorani Zastupničkog doma dobili su i gas maske.

21.17 Trumpove pristaše slobodno hodaju po zgradi Kongresa, a upali su i u glavnu dvoranu Senata.

U tijeku je evakuacija članova Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile pristaše predsjednika Donalda Trumpa, javljaju američki mediji.

Djelatnik CNN-a pokušao je napustiti zgradu na Capitol Hillu, u kojoj održavala sjednica Kongresa na kojoj bi trebala biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, ali nije mogao jer je policija rekla da je zgrada u 'lockdownu', što znaći da nitko ne može izaći niti ući.

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom kod zgrade na Capitol Hillu, javlja Reuters. Neki od njih pokušavaju upasti u zgradu.

Tisuće pristaša Trumpa, koji je izjavio u srijedu da "nikada" neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak prosvjeda uoči sastanka Kongresa.

  • +1

Trumpovi simpatizeri upali u američki parlament

Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Trump, gubitnik izbora, obratio se prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dva tjedna istaknuvši da "nikada" neće priznati poraz.

"Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati" poraz, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

"Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo", ustvrdio je.

U svom pretposljednjoj objavi na Twitteru Donald Trump se okomio na potpredsjednika Mikea Pencea, prozvavši ga kako 'nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav' jer nije blokirao verifikaciju glasova. .

Ipak, odlučio je smiriti situaciju te je prosvjednicima na Twitteru te poručio prosvjkednicima da poštuju policiju te da buddu mirni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!