odbjegli nogometni moćnik

Zdravko Mamić iz svoje 'prve domovine' Bosne i Hercegovine ispalio kanonadu optužbi na račun sudaca: Sessi sam nosio novac u ured, sucima iz Osijeka dao pola milijuna eura, satove...

16.03.2021 u 13:01

Bionic
Reading

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu od šest i pol godina zatvora za izvlačenje novca iz Dinama Zdravko Mamić održao je presicu u Mostaru u Bosni i Hercegovini, gdje se nalazi u bijegu i odakle je optužio predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske Đuru Sessu i suce iz Osijeka koji su mu sudili da im je dao mito. Ustvrdio je da ima dokaze i pozvao USKOK da sve istraži i da im stoji na raspolaganju

Mamić je na početku presice kazao da će iz glave reći ono što bi medije moglo zanimati. Preko medija želi doći do građana i navijača kako bi vidjeli drugu stranu medalje.

'Nalazimo se u mojoj, naglašavam, prvoj domovini. Ja sam uvijek govorio da je BiH moja druga domovina jer sam rođen u Hrvatskoj, u Bjelovaru, cijeli život sam proveo u Zagrebu, meni je porijeklo roditelja iz BiH, ali danas s punom odgovornošću kažem da je BiH moja prva domovina iz više razloga. Jedan je taj što, ukoliko dođe do toga da ću ja služiti zatvorsku kaznu, javno ovdje izjavljujem da ću ju služiti ovdje. Nikada nisam bio bjegunac. Bio sam na službenom putu kad se izricala presuda i kad se izrekla presuda, ja sam bio u svojoj domovini', rekao je Mamić.

Podnio je ostavku na mjesto člana skupštine Dinama i mjesto savjetnika u istom klubu.

'Ostavke su neopozive i to je završena priča', kazao je Mamić.

Nakon toga počeo je govoriti o počecima svoga djelovanja u Dinamu. Pohvalio se time kako je zaslužan za povratak imena Dinamo.

'Za povratak imena Dinamo zaslužan je Zdravko Mamić, a formalno je to odradio predsjednik kluba Zlatko Canjuga', poručio je Mamić.

Cijelu ovu priču iznosi kako bi se vidjelo da nije 'pao s Marsa' i da je jedan od osnivača BBB-a te da se uvijek pojavljivao u najvećim krizama. Mamić je istaknuo da je Dinamo 2000. godine bio u rasulu, u dugovima i opterećen tužbama te da ga je spasio izvevši svojevrsni puč, preuzevši kontrolu i instaliravši Mirka Barišića za predsjednika.

No kako je klub bio opterećen dugovima, Barišić ga je godinu potom pozvao da spasi klub i postane izvršni potpredsjednik. Pohvalio se da je tada vodio najjaču menadžersku agenciju u Europi, ali je pristao, kaže, doći u klub i sve igrače koje je imao dao je Dinamu iz ljubavi.

  • +3
Konferencija za medije Zdravka Mamića u Mostaru Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

'Tada, dok još nisam bio u klubu, dajem Dinamu 82 milijuna kuna, vlastiti novac, oživljavam klub', tvrdi Mamić. Cijela njegova obitelj, mama i tata, založili su svoju imovinu za Dinamove kredite.

'Tada smo samo Barišić i ja vratili preko 100 milijuna kuna duga', naveo je Mamić. Podsjetio je da je tada Dinamo kao sportsko dioničko društvo otišao u stečaj, a nastavio je djelovati kao udruga. U to vrijeme, 2004./05., Hajduk je posljednji put bio prvak i od tada postoji samo jedan klub - Dinamo. Uspjehe reprezentacije također je pripisao svom radu.

'Dinamo je meni iznad života', kaže Mamić. Zamolio je ljude koji danas rade u klubu da naprave reviziju na današnji dan da se zna kakav su klub iza sebe ostavili Mamići.

'Da se zna kakvo je stanje blagajne, stanje rezultata je takvo da je ovo jedna od najboljih sezona u povijesti kluba, a momčad po Transfermarktu vrijedi 100 milijuna eura, ali ja tvrdim da vrijedi 300 milijuna', poručio je.

Istaknuo je da postoji mogućnost da Dinamo za tri mjeseca neće ni postojati.

'Tada će odgovarati oni koji su ovo prouzročili', istaknuo je Mamić.

Potom je hvalio sve djelatnike Dinama i klupskih tijela koji nisu ustuknuli pred pritiscima. Apelirao je na igrače da pokažu zajedništvo i što znaju u utakmici protiv Tottenhama.

'Dinamo ove godine mora biti prvak, da nikad više ne bude', poručio je Mamić. Također, smatra da nema šanse da se dug niz godina Dinamu izgradi stadion. Tvrdi da je zemljište na kojem se nalazi stadion Dinamovo i da mu je ono oteto. 'Oni neće da naprave, a nama ne daju', kazao je Mamić, tvrdeći da bi Dinamo bez problema napravio stadion da mu se to dopusti.

Mamić se sjetio vremena u kojem je Ivo Josipović bio predsjednik, kada je sa službenog puta u SAD-u poručio da u Hrvatskoj postoji jedna 'mala mafija'. Optužio je Ranka Ostojića da je direktni krivac za svastiku na Poljudu jer je želio optužiti svoju državu za fašizam pred svijetom kako bi nas izbacili s Europskog prvenstva.

Konačno je došao do presude. Kazao je da je sramotna.

'Ljudi koji su to donijeli bit će zapamćeni kao oni koji su sudili Stepincu ili udarali našeg Isusa. Puno je montiranih političkih procesa u povijesti i ovaj je jedan takav', kazao je Mamić, dodavši da on i brat nisu osuđeni ni za utaju jedne kune. Naveo je da državni proračun nije oštećen, a Dinamove institucije tvrde da nije ni taj klub.

Kazao je da je prema presudi iznio novac preko poznatih ljudi, Luke Modrića i Dejana Lovrena. Oni su taj novac kasnije dali članovima njegove obitelji.

'Znam da i danas na tom računu Modrić ima nekoliko milijuna koje je podijelio sa mnom', kazao je Mamić, dodavši da se to odnosi na ulaganje u njega kao mladog igrača.

Naveo je da su onda i Modrić i Lovren suučesnici u svemu ako se na taj način dijelio novac, dodao je Mamić.

'Ili smo svi u ovome ili nije nitko', poručio je Mamić, dodavši da Lovrenu i Luki želi isto što i svojoj djeci i unučadi.

Optužio je predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske Đuru Sessu da je 'kleptoman, kriminalac, varalica, zlotvor'.

Priznao je da je Sessi donosio novac u kancelariju kako bi utjecao na suđenja.

'Da bacim bombicu, čuveno smjenjivanje suca Ježeka na Općinskom sudu. Sessa je tada objasnio da prerevno raspisuje rasprave', kazao je Mamić, dodavši da se stavlja na raspolaganje institucijama.

Potom je nastavio.

'Svi brane proceduru, a time brane i Sessu', kazao je Mamić, poručivši da Milanović očito zna tko je Sessa.

Potom je upitao hoćemo li podržavati ljude poput Zvonka Vekića, suca iz Osijeka, čovjeka koji mu se približio prije bilo kojeg postupka u Osijeku i koji je bio najbolji prijatelj gospodina Krušlina, a ubijali su se u hrani i alkoholu svaki dan.

Kazao je da mu je dao preko 500 tisuća eura, što je trebao podijeliti s Krušlinom i Kesićem, članom vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku. Tvrdi da ima dokaze za to.

Naveo je da ga je čovjek uredno reketario, tražio je od njega da ga postavi na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku. Optužio ga je da je s njim 2017. godine slavio Novu godinu u Dubaiju, a posjećivao ga je i u Bosni i Hercegovini.

'Suci su najmanje 10-15 puta bili moji gosti u svečanoj loži Dinama. Uredno su bili moji gosti na Maksimiru. Neke sam slao i na prijateljsku utakmicu u Liverpool', rekao je Mamić.

Ispričao je da mu je u Maksimiru rečeno da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku želi popričati s njime. Rekao mu je da ga žele upoznati suci koji će mu suditi.

'Izubijali smo se od alkohola, družili se satima. Moj sat je primio jedan sudac i odnio ga u Osijek. To je sat od 20 i nešto hiljada eura. Taj je sat sad kod mene. Kad sam došao na sud, potražio me taj Ljubo Privić u panici i vratio mi ga iz straha, jer je nekoliko osoba vidjelo predaju tog sata', tvrdi Mamić i dodaje da im je slao i vino.

'To sam sve ja plaćao. Voljeli su fin život...', napomenuo je.

Kazao je i da je njegova žena bila u vikendici gospodina Željka Dolačkog, koji je osuđen za pljačku iz sefa, u mjestu Buševec kod Velike Gorice.

'Nepozvani su tada na feštu za godišnjicu braka odvjetnika Miljevića došli Pribić, Krušlin, Vekić plus još jedan gospodin čije ću ime sad prešutjeti. Došli su nepozvani, ljubili se s mojom ženom, skoro sam ga prebio tada. Tad mi je rekao da želi biti moj prijatelj, ali da se boji da će mi morati suditi. Rekao sam mu da kako ga nije sram što će me osuditi. Ostali gosti su me tada skidali s njega jer sam ga uhvatio za prsa', tvrdi Mamić.

Naveo je da materijal i dokaze ima USKOK, ali i da je USB stickove podijelio zagrebačkim odvjetnicima. Zapitao se kakvo je to sudstvo kada se druže s njim, 'kriminalcem'.

'Tu ću se zaustaviti. Nabrojao sam ih šest, ali ne biste vjerovali koliko ih ima', kazao je Mamić i istaknuo da neće ovoga puta odgovarati na pitanja da se fokus koji je iznio na presici ne bi izgubio.