u petrinji

Sutra kreće rušenje na potresom pogođenom području; prve u povijest odlaze dvije zgrade u Petrinji. Vlada za to mobilizirala privatne tvrtke

29.01.2021 u 14:04

Bionic
Reading

Mjesec dana od razornog petrinjskog potresa potpredsjednik Vlade RH i predsjednik Stožera civilne zaštite Tomo Medved iznio je sve mjere i aktivnosti koje su Vlada RH i sve sastavnice Stožera poduzele u Sisačko-moslavačkoj županiji

Medved je kazao da se priroda još nije smirila, no da vjeruje kako je najgore iza nas. Zahvalio je svima koji su od prvog dana priskočili u pomoć, poglavito volonterima, vojsci, policiji, vatrogascima...

  • +15
Posljedice potresa u centru Petrinje Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Sjetit ćete se od prvog dana i brze reakcije kada su evakuirani bolesnici iz sisačke bolnice', dodao je.

Vlada RH donijela je odluku o proglašenju Dana žalosti, rješenje o isplati iz državnog proračuna, zaključak o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni oštećenja, odluku o otvaranju računa, odluku o plaćenom dopustu za one u javnim službama na pogođenom području, proglašena je katastrofa, korištene robne zalihe, otpisana su potraživanja za energiju za kućanstva, dana interventna sredstva za sanaciju cesta, pomoć za ublažavanje štete u stočnom fondu, obustavljena je naplata RTV pristojbe, uveden je moratorij na rate poljoprivrednih zajmova, obustavljena je prisilna naplata... nabrajao je.

Prekontrolirano je oko 300 kilometara nasipa, uočena su teška oštećenja na sedam mjesta. Vodoopskrba je normalizirana.

Od turističkog sektora je kupljeno 586 kontejnera i preko 200 mobilnih kućica.

Preliminarna šteta iznosi 200 milijuna kuna.

Oko 500 osoba će od 1. veljače biti uključeno u javne radove.

Isplaćeno je 46 milijuna kuna na temelju 14.000 izdanih rješenja za jednokratnu naknadu.

Osigurana je psihosocijalna pomoć.

  • +10
Ruševine u centru Petrinje uzrokovane razornim potresom Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Zbrinuti su svi čiji su objekti oštećeni.

U roku od 12 tjedana od proglašenja katastrofe podnijet će se Fondu za solidarnost EU-a izvješće i zahtjev za predujam.

Bit će napisan program revitalizacije ovog područja.

Sisačko-moslavačkoj županiji uplaćeno je sto milijuna kuna, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji po deset milijuna kuna.

Oslobođeni su poduzetnici plaćanja PDV-a na humanitarnu pomoć.

Uspostavljen je mrežni geoinformatički sustav Potres, koji služi Stožeru za praćenje stanja i donošenje odluka. Osnovan je tim geologa i tehničara za terenske izvide klizišta, pukotina i vrtača.

Donesena je odluka o kupnji 40 seizmografa i akceleratora. Za 2021. ljudi s ovog područja oslobođeni su plaćanja stanarine.

Građanima u potrebi osigurana je besplatna pravna pomoć.

U izradi je novi natječaj za obnavljanje stradalih poljoprivrednih objekata, stada i proizvodnih objekata u žurnoj proceduri.

Besplatno je cijepljenje domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Turistički sektor donirao je 129 mobilnih kućica.

  • +21
Rupe u Mečenčanima Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ministarstvo zdravstva organiziralo je hitnu evakuaciju 335 osoba iz Opće bolnice Sisak. Organizirana je primarna zdravstvena zaštita i hitna pomoć u Sisku i Petrinji, dodatno i u vojarni u Petrinji.

Pregledana je 221 zgrada pod kulturnom zaštitom i tradicijskog graditeljstva. Napravljeni su i neki interventni radovi, evakuirane su umjetnine i arhivska građa.

Ministarstvo hrvatskih branitelja isplatilo je jednokratnu pomoć od 5.720.000 kuna.

Ministarstvo obrane osiguralo je prehranu, pruža se potpora usluge smještaja u vojarni za civile, provode se radovi na prijevozu i postavljanju mobilnih kućica i šatora te drugi inženjerski radovi, dronovima se snimaju štete.

Hrvatska vojska postavila je 975 mobilnih kućica.

Ministarstvo unutarnjih poslova angažiralo je 165 pričuvnika, sudjelovali su i u evakuaciji i zbrinjavanju stanovništva. Posebno su usmjereni na nadzor javnog reda i mira.

Izdano je 37 naloga za mobilizaciju pravnih osoba.

Aktiviran je mehanizam EU-a za pružanje hitne materijalne pomoći, odazvalo se 15 članica s 405 kontejnera, zimskim šatorima, 501 grijačem, 4890 sklopivih kreveta, vreća za spavanje, a postoje dodatne najave za pomoć.

Podijeljene su 282 tisuće toplih obroka za stanovništvo, 326 tisuća ukupno.

Uplaćeno je 45 milijuna kuna na žiroračun koji je formirala Vlada.

Vatrogasci su proveli preko 11 tisuća intervencija.

HGSS je sudjelovalo s preko 1400 članova. Imali su oko 500 visinskih intervencija.

Pregledano je 26 tisuća objekata, tj. oko 57 posto. Crvenih je 3091, žutih 5329, zelenih 15.728.

Sutra će započeti druga faza, a to je uklanjanje objekata koji su oštećeni do te mjere da ugrožavaju živote, za što su angažirane tvrtke.

'Ne želim da se obnova Banovine shvati kao natjecanje jednih protiv drugih. Svi smo pokazali veliko srce i neka tako i ostane', kazao je Medved nakon opsežnog izlaganja.

Medvedov zamjenik, potpredsjednik Vlade Boris Milošević kazao je da su to područje posjetile brojne međunarodne delegacije, od veleposlanstava do predstavnika humanitarnih organizacija, predstavnici skoro svih vjerskih zajednica, pravobraniteljice... Danas je u posjetu bila i delegacija Svjetske banke.

Najvažnija stvar o kojoj smo razgovarali je ukupna procjena štete i tu procjenu podnosimo Europskoj komisiji do 22. ožujka. Procjena je već, kaže Milošević, započela.

Ministar graditeljstva Darko Horvat kazao je kako će kroz sustav mobilizacije angažirati nekoliko hrvatskih kompanija koje sutra kreću s rušenjem objekata koji prijete ljudskim životima.

U segmentu verifikacije štete, na terenu je 11 radnih grupa. Iz dana u dan šteta se popisuje i sumira. Na pitanje koliko je do sada sumirano štete, Horvat je rekao da se to ne može sada reći.

Naglasio je kako zbog oporbe danas u Saboru nije izglasan Zakon o obnovi.

Medved je kazao da će se sutra rušiti stara vojarna i robna kuća u centru Petrinje u vlasništvu RH.