sjednica vlade

[FOTO] Plenković zahvalio Aladroviću, Ćoriću i Miloševiću: 'Nadam se da će biti prigode da ponovo surađujemo, možda opet u istom svojstvu'

27.04.2022 u 11:42

Bionic
Reading

Uvođenje eura, ali i plan reformi bile su glavne teme sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku sjednice Vlade osvrnuo na dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi. 'Zahvaljujem ministru Aladroviću koji je bio na čelu pregovaračkog tima. Uspješno su završeni pregovori o TKU', kazao je Plenković.

'Ovaj jučerašnji dogovor nije iznimka, riječ je o vrlo konzistentnoj politici Vlade koju vodimo od kraja 2016. U mandatima ranijih Vlada osnovica se nije mijenjala. Tu istu osnovicu u pet godina više puta smo dizali. Jučer smo je podigli za dodatnih četiri posto. Regres, darove, dnevnice i terenski dodatak smo povećali. Učinili smo puno i kroz granske sporazume, koeficijente, porezna rasterećenja. Plaće su u našem dosadašnjem mandatu rasle od 25 do 40 posto', kazao je.

Kazao je da je jučer dogovoreno da se poveća iznos za sistematske preglede, trošak prijevoza te osnovica plaća.

Dodao je da su se tijekom pet godina povećavale prosječna i minimalna plaća.

'Danas je vrlo važna sjednica Vlade jer usvajamo novi Nacionalni program reformi. Pripremili smo ga na tragu lanjskog dokumenta i on se bazira i strukturno, glede mjera u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti', poručio je premijer, dodavši da će Vlada usvojiti i novi plan konvergencije.

Što se tiče rasta BDP-a, u ovoj godini očekuje se njegov realan rast od tri posto, rekao je premijer. 'Nastavit ćemo s politikom odgovornog upravljanja javnim financijama i smanjenja javnoga duga te očekujemo da ćemo doći do 76,2 posto udjela duga u BDP-u', rekao je.

  • +3
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Naša politika je usmjerena tome da Vlada učini maksimalne napore kako bi se smanjili inflatorni udari', rekao je.

Kratko se osvrnuo na izbore u Francuskoj i Sloveniji. 'Dobro je za Hrvatsku da je u Francuskoj pobijedio Macron, to je dobro za Francusku i Europu', rekao je. Čestitao je pobjedniku na slovenskim izborima Robertu Golobu i dodao da očekuju nastaviti unapređivati odnose Hrvatske i Slovenije te da na tom tragu žele zadržati napredak i potporu Slovenije u daljnjem razvoju.

Osvrnuo se i na Dan planeta Zemlje i klimatske promjene. 'Želim zahvaliti ministru Tomislavu Ćoriću na svemu što je poduzeo po ovom pitanju koje je važno i koje posebno shvaćaju mlade generacije, kojima je to tema broj jedan', rekao je.

Prošli tjedan bila je 77. obljetnica proboja iz Jasenovca. 'Odali smo počast žrtvama i osudili zločine', kazao je Plenković.

Nakon toga potpredsjednik Vlade i zamjenik šefa Stožera za obnovu Boris Milošević iznio je izvještaj o obnovi nakon potresa. 'Hvala vam na iscrpnom izvještaju, ali i na svim vašim aktivnostima i doprinosima u Vladi', kazao je Plenković.

Plenković je na kraju sjednice Vlade još jednom zahvalio ministrima Aladroviću i Ćoriću te potpredsjedniku Vlade Miloševiću. 'Budući da je to za njih zadnja sjednica Vlade, želim im zahvaliti na doprinosu radu Vlade u proteklih 5,5 godina. Nadam se da će biti prigode da ponovno surađujemo, a možda čak i u istom svojstvu', kazao je Plenković.