sjednica vlade

Plenković poslao poruku državnim službenicima: Ovo je najveći rast plaća ikad

28.06.2023 u 11:27

Bionic
Reading

Paket poreznih zakona jedna je od tema na sjednici Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku spomenuo desetu godišnjicu članstva u EU. 'Taj transformativni proces trajao je dugo, uz puno reformi, puno izgrađenih institucija, puno blagodati za građane; pozicionirali smo Hrvatsku u samu jezgru europskog projekta', kazao je premijer.

'Povrh velikih amblematskih projekata, poput Pelješkog mosta, koji će ostati kao simbol, danas smo prije sjednice Vlade potpisali dva projekta - jedan je varaždinska bolnica. Drugi projekt je istraživanje i proizvodnja vozila nove mobilnosti, projekt koji je utjelovio zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju', kazao je Plenković.

'Jutros smo održali drugu sjednicu Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske', kazao je premijer. Spomenuo je i otvaranje Hrvatskog doma u Subotici.

'To će biti centar društvenog i političkog rada Hrvata u Srbiji i Vojvodini te omogućiti zaštitu identiteta', rekao je, dodavši i kako je koristan bio susret s premijerkom Srbije Anom Brnabić, s kojom je razgovarao o suradnji dvije zemlje.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Podsjetio je na jučerašnji posjet Podgorici i susret s novim crnogorskim predsjednikom.

'Važno je da je danas Sabor usvojio Deklaraciju o Holodomoru kao genocidu', dodao je Plenković.

'Želim podsjetiti da će od 1. srpnja stupiti na snagu Zakon o trgovini. Time realiziramo jedno od naših obećanja da ćemo regulirati rad nedjeljom. Od 55 nedjelja, 16 će biti radnih. Siguran sam da ćemo unaprijediti balans između poslovnog i privatnog života', dodao je.

Spomenuo je i teme sa sjednice Vlade, poput Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama. 'Ovaj zakon je veliki reformski zakon kojim se nastoji provesti načelo jednake plaće za jednak rad. Uvodi se sustav nagrađivanja i ocjenjivanja službenika, propisuje se vrednovanje radnih mjesta, jamči se pravednost među službenicima...', pobrojao je Plenković.

'Poruka državnim i javnim službenicima, pa i onima u pravosuđu - dogovorom sa sindikatima isplatama u srpnju omogućili smo najveći rast plaća. To je ogroman iskorak kako bi se pomoglo onima koji rade u državnim i javnim službama. Ta plaća vrijedi za sedam mjeseci, a novim zakonom zajamčit ćemo dodatni rast plaća u novoj godini', dodao je premijer.

'Drugi veliki segment je paket zakona u okviru poreznih izmjena. Ima kao cilj daljnje porezno rasterećenje i povećanje plaća - ovo je potez Vlade da izravno utječemo na povećanje plaća. Drugi cilj je fiskalna decentralizacija. Svim konzistentnim potezima kontinuirano smo dali više ovlasti lokalnoj samoupravi i davali više sredstava. Duh je da oni koji su najbliži građanima mogu donijeti odluke koje će utjecati na život građana. Sve ove izmjene idu u korist sugrađana gdje god oni živjeli, to je smisao ove porezne reforme', poručio je Plenković.

Na dnevnom je redu paket izmjena devet zakona radi novog kruga porezne reforme, kojoj je cilj podizanje životnog standarda građana, očuvanje gospodarskog rasta te snaženje fiskalne autonomije općina i gradova. Tako bi se, među ostalim, ukinuo prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak digao bi se na 560 eura, a država bi preuzela dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama.

Plenković se pohvalio i time da su iskorištena sva sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.