sjednica vlade

[FOTO] Plenković: 'Cijena goriva je dvije kune manja nego što bi bila da Vlada nije reagirala. Ako treba, ponovno ćemo reagirati'

27.10.2022 u 12:31

Bionic
Reading

Opskrba plinom te cijene energenata ponovno su teme sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku sjednice Vlade tradicionalno komentirao aktualna događanja u proteklih tjedan dana. Čestitao je Saboru na organizaciji samita Međunarodne krimske platforem.'Mislim da je Hrvatska na ovaj način napravila tri cilja - podržali smo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, poslali smo podršku partnerstva i suradnje Vrhovnoj radi i poslali smo poruku da je Hrvatska, s brojnim demokratskim zemljama, na tragu poštivanja međunarodnog prava, osude agresije i iskaza solidarnosti. Biti uz Ukrajinu je biti na pravoj strani povijesti', rekao je Plenković, dodavši da je organizacija samita bila 'pravi potez'.

Podsjetio je da je u tjedan dana održano Europsko vijeće, na kojoj se raspravljalo i o ograničenju cijena plina. 'To je sada u rukama privremenog dinamičkog koridora u okviru kojeg će se diktirati cijena', rekao je Plenković.

Važan je, prema premijeru, i podatak DZS-a o revidiranom kretanju rasta BDP-a. 'Procjenu rasta s 10,3 posto su revidirali na 13,1 posto. To je druga najveća stopa rasta BDP-a u EU-u, jedino Irska ima višu stopu rasta, 13,6', rekao je Plenković.

  • +5
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Osvrnuo se i na cijene goriva. 'Pratit ćemo dva tjedna kakva će biti situacija na tržištima i reagirati. Danas je cijena dizela i supera manja za dvije kune nego što bi bila da Vlada nije reagirala', kazao je premijer.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Izdvojio je i dogovor sa sindikatima. 'Pregovorima o Kolektivnom ugovoru, sada smo predložili sindikatima povećanje osnovice za 6 posto s 1. listopada, povećanje od još 2 posto 1. travnja te povećanje božićnice, regresa i dara za djecu. Napravili smo kompromis koji je iskorak i sindikata, ali i sa strane vlade. Dogovor koji je fiskalno održiv, ali i prati trenutnu ekonomsku i socijalnu situaciju prije svega vezano uz utjecaj inflacije na standard građana. Ovo je jedna cjelovita i konzistentna politika Vlade', poručio je Plenković.