PREMIJER U SLAVONIJI

Plenković objasnio izjavu o Hrvatskoj među 15 najrazvijenijih zemalja: 'Stalno ponavljam istu rečenicu'

22.02.2023 u 12:37

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće. Pohvalio je taj izvanredni projekt koji proizvođačima omogućuje da svoje kvalitetne proizvode prodaju po povoljnijim uvjetima. Podsjetio na 'more projekata' koje je njegova vlada u proteklih sedam godina realizirala u Slavoniji, kao i na one koji će se tek ostvariti

'Vjerujem da će sve to ublažiti negativan prirodni priraštaj i smanjiti iseljavanje iz Hrvatske', kazao je premijer.

Odgovarajući na pitanje novinara o svojoj ranijoj izjavi da je Hrvatska među 15 najrazvijenijih zemalja, što je izazvalo priličnu pozornost medija, Plenković je kazao da tu istu rečenicu ponavlja već duže vrijeme, a riječ je o 15 zemalja koje pripadaju Europskoj uniji, Schengenu, NATO-u i eurozoni.

Za one 'koji žele znati više', premijer je poručio da su zahvaljujući Vladinim reformama, odgovornom upravljanju financijama i osiguravanjem sredstava za razvoj stvorene pretpostavke da četvrto desetljeće hrvatske samostalnosti bude ono u kojem će se dostići prosjek standarda razvijenih zemalja.

Podsjetio je da je njegova vlada osigurala sigurnost opskrbe energentima i dovela do smanjenja cijena. 'Nama se ne čini da bi trebalo doći do nekog značajnijeg porasta cijena. Cijeli tim Vlade radi na pripremi mjera nakon 1. travnja, razgovarat ćemo s gospodarskim subjektima. Cijelo vrijeme činimo da teret gospodarske krize bude manji za građane. To je dio naše politike', rekao je Plenković.

Govoreći o državnim obveznicama, rekao je da su ciljevi jasni - građanima će se omogućiti da ulažu u dobar financijski proizvod. 'Puno je novca na njihovim računima, a imaju i jako puno gotovine. Ovo je prilika, uvjeti su bolji nego u komercijalnim bankama. U pitanju je i povjerenje u državu', kazao je premijer.

  • +9
Predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti otvorenja Interpretacijskog centra Muzeja bećarca u Pleternici Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

'Ne možemo nikoga prisiliti da nešto uradi sa svojom ušteđevinom. Ovo je pokazna vježba', rekao je Plenković, komentirajući odbijanje pojedinih ministara, poput Olega Butkovića, da ulože u obveznice.

Govoreći o iseljavanju, rekao je da je to posljedica slobode kretanja, a to se dogodilo i drugim zemljama. 'Već sada su podaci da je trend odlazaka iz Hrvatske jako splasnuo. 'Naša je zadaća da se u Hrvatskoj živi bolje, kao i da se stvore preduvjeti koji će omogućiti ljudima da se bave zemljom, ulaganjima na njihovoj djedovini', kazao je premijer.

Prekjučer su na razgovoru u MVEP-u bile obitelji hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji, otkrio je Plenković odgovarajući na to novinarsko pitanje.

Uz Plenkovića, u Osijeku su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.